IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчита се ръст в производството на месо през тази година

Белите меса държат първото място в износа, който миналата година отбелязва увеличение от 55% спрямо 2009 г.

16:18 | 21.10.11 г.
Отчита се ръст в производството на месо през тази година

От началото на годината се отбелязава стабилен ръст в добива на месо в страната, като за първите шест месеца е отчетено увеличение с 14,6% в производството на червени меса и близо 5% при пилешките продукти, съобщиха за Investor.bg от Министерството на земеделието и храните.

Общо кланиците са осигурили за пазара над 74 хиляди тона месо, от които белите меса съставляват 64,5%. При червените меса най-голям дял заема свинското, при което е отчетен ръст от 22% спрямо полугодието на 2010 г.

Общото производство на свинско месо през 2010 г. е достигнало почти 70 хил. т, като за полугодието на тази година кланиците са произвели близо 23 хил. тона. Експертите припомнят, че производство на свинско месо през първата половина на годината винаги е с по-слабо заради традиционно високото му потребление през късната есен и зимата.

Затвърдилата се практика на постоянен ръст в производството на бели меса, обусловен от променените потребителски вкусове и търсенето му на пазара, се запазва и през тази година. Статистиката за миналата година сочи, че в страната са се произвели близо 100 хил. т пилешко месо, половината от които са били изнесени.

Положително е, че след колебанията в износа през 2008 и 2009 г., през миналата година птицефермите са отбелязали близо 55% ръст в експорта, като са реализирали зад граница 51 хил. тона. Основните пазари на пилешки продукти са Франция, Гърция, Румъния, Белгия, Чехия и Испания.

Добрите резултати в птицевъдството се дължат не само на разрасналите се пазари, но и на инвестициите в сектора, коментира Борис Стоименов от браншовия съюз на птицевъдите. За разлика от говедовъдството и свиневъдството, където почти не се отчита увеличение в производството на месодайни животни, в птицевъдството през годините бяха направени значителни инвестиции.

Прогнозите на Министерството на земеделието са, че до 2014 г. ръстът в производството ще продължи, като се предвижда нарастване и в износа на разплодни яйца и яйца за консумация. Според този анализ почти с 20% ще нарасне и броят на отглежданите птици.

Основание за това дава фактът, че инвестициите в сектора продължават. Така само през последната година с 13,6% е нараснал броят на носачките и ярките в птицеферми с капацитет от 100 хиляди и повече птици. Ръст има и в стопанствата за отглеждане на бройлери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още