IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са най-доволни от развлекателните услуги и въздушния транспорт

Най-ниско са класирани доставчиците на електроенергия, ипотечните кредити и посредниците на недвижими имоти, сочи проучване на ЕК

17:22 | 26.10.11 г.
Българите са най-доволни от развлекателните услуги и въздушния транспорт

Българите са най-доволни от културните и развлекателните услуги и от услугите в областта на въздушния транспорт, съобщиха от асоциация "Активни потребители", като се позовават на проучване на Европейската комисия "Индекс на потребителските пазари", съобщи БТА.

Най-ниско са класирани доставчиците на електроенергия, ипотечните кредити и посредниците на недвижими имоти. Топлофикационните услуги не присъстват в класацията, уточняват от Асоциация "Активни потребители", като причината е в спецификата на топлоснабдяването в повечето европейски държави и затова потребителите са давали мнението си за доставчиците на природен газ, но не и за топлофикациите.

Пазарите на услуги продължават да са слаби, както и през 2010 г., като финансовите и мрежовите услуги са под средното ниво. Трите най-ниски показателя са за потребителските пазари на инвестиции (включително пенсии и ценни книжа), услугите в областта на недвижимите имоти и ипотечните заеми.

С няколко изключения (колите втора ръка и автомобилните горива), пазарите на стоки са започнали да работят значително по-добре, сочи проучването.

В сравнение с 2010 г. пазарите на електроенергия и горива са се влошили най-много, което може да отразява и нагласите на потребителите за цените на електроенергията и горивата.

България няма традиция за извършване на подобни задълбочени проучвания. За подпомагане на потребителските организации за последните три години в бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма бяха предвидени общо 240 000 лева, от които са предоставени едва 40 000 лева, допълват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още