IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха закона за съхранение на въглероден диоксид въпреки критиките на еколозите

Проектозаконът мина на първо четене в парламента, но екоорганизации сигнализираха, че предложеният метод за улавяне на вредни емисии е скъп и не е безопасен

13:02 | 17.11.11 г.
Приеха закона за съхранение на въглероден диоксид въпреки критиките на еколозите

Парламентът прие на първо четене законопроекта за съхранение на въглероден диоксид в земните недра, съобщи БТА.

С него се урежда улавянето и съхранението на въглеродния диоксид като технологично решение за намаляване на емисиите парникови газове.

Депутатите гласуваха законопроекта, въпреки че преди дни представители на всички природозащитни организации в България се обявиха против неговото приемане с мотива, че е рано да се приема подобна уредба, тъй като липсват ефективни технологии за улавянето на вредните емисии.

Еколозите смятат, че България няма нужда от подобна технология за улавяне на вредните емисии и призоваха кам забрана за инжектиране на въглероден диоксид в земните недра. Те предложиха дори временен мораториум, докато не се утвърди тази технология като безопасна за околната среда. 

Според вносителя обаче технологията по улавяне и транспортиране на въглеродния диоксид до място, където се инжектира дълбоко под земята, е безопасна и сигурна. Законопроектът предвижда две процедури по издаване на разрешения - за проучване и за съхранение.

Предвижда се разрешението за съхранение да е със срок до 30 години и да се предоставя за конкретен комплекс за съхранение.

Представители на екологични организации обясниха, че улавянето на вредните емисии и запечатването им под земята, е един от най-скъпите методи, които се прилагат срещу незамърсяването на природата.

Според тях е необходимо България да използва други алтернативни методи за ограничаване на вредните емисии, които са значително по-евтини и по-лесно изпълними.

Интересно е, че авторите на българския закон също смятат, че подобно съхранение трудно може да намери приложение в страната, тъй като е три пъти по-скъпо от продажбата на парникови емисии например, но въпреки това законопроектът беше гласуван на първо четене в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още