IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите няма да стачкуват засега

Двете профсъюзни организации се отказват от подновяване на протестните действия, ще искат президентско вето за пенсионната реформа

10:56 | 08.12.11 г.
<p>
	Миналата седмица синдикатите организираха протест, в който взеха участие около 30 хиляди души Снимка: БТА</p>

Миналата седмица синдикатите организираха протест, в който взеха участие около 30 хиляди души Снимка: БТА

Последното решение на синдикатите е да не предприемат нови национални стачни действия, съобщиха от централата на КНСБ. Към тази позиция се присъединяват и от КТ „Подкрепа“.

КНСБ и КТ "Подкрепа" са решили да поискат от президента на страната да наложи вето върху промените в Закона за държавното обществено осигуряване, които предвиждат повишаване на пенсионната възраст от следващата година.

От КНСБ информираха, че в момента се прави допитване сред всички структури на синдиката за ефекта от подновяване на протестите.

На този етап лидерите на двете синдикални организации са решили, че нови стачни действия няма да доведат до оттегляне на предложенията на управляващите за спорната реформа. Според тях президентското вето засега е по-рационалният път.

"Нашето впечатление е, че просто другата страна поставя всякакви възможни бариери, за да лиши преговорите от един положителен и удовлетворителен за всички страни резултат", обясни д-р Константин Тренчев, лидер на КТ "Подкрепа", пред БНТ. 

"Няма засега готовност за национални ефективни стачни действия. Но има готовност, това показва и нашето допитване, за други форми на протест, различни по своя характер, различни по своето измерение в деня, в който президентът, евентуално, върне закона за прегласуване, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

В момента в парламента текат дебатите по предложената от управляващите пенсионна реформа, която предвижда вдигане на възрастта на пенсиониране с по четири месеца през следващите три години.

Припомняме, че вчера от КТ „Подкрепа“ заявиха готовност за подновяване на протестите. От КНСБ пък изпратиха декларация до депутатите с молба пенсионните промени да не се приемат в предложения вариант, а да се търсят нови решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още