IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигат праговете за обществените поръчки месец след понижаването им

Обществени поръчки ще се провеждат за строителство на стойност 264 хил. лева, а не за 240 хил. лв., предвиждат изменения в закона за обществените поръчки

13:07 | 20.12.11 г.
Вдигат праговете за обществените поръчки месец след понижаването им

Само месец след като депутатите приеха да бъдат занижени праговете за провеждане на обществени поръчки, предстои парламентът да гласува нови промени в закона за обществените поръчки, с които минималните стойности за задължително провеждане на процедури ще бъдат завишени.

Миналият месец Народното събрание гласува държавата и общините да провеждат обществени поръчки за строителство, ако са на стойност над 240 хил. лева без ДДС, а при място на изпълнение на поръчката извън страната за обекти на стойност над 1,5 млн. лева.

Проектът за изменение, който трябва да бъде гласуван от парламента, предвижда обществени поръчки да се провеждат при строителство на стойност над 264 хил. лева, а когато мястото на изпълнение е в чужбина, при стойност над 1,65 млн. лева.

Проектът за изменения предвижда още прагът за провеждане на обществени поръчки за доставки, услуги и конкурси да се увеличи от 60 хил. лева до 66 хил. лева, а при място на изпълнение извън страната – от 120 хил. лева на 132 хил. лева.

Според проектоизмененията при стойност на строителството от 60 до 264 хил. лева възложителите няма да бъдат задължени да провеждат процедури за обществени поръчки, но трябва да спазват разпоредбите за подготовка на конкурс за проект. За доставките и услугите е определен нов праг от 20 до 66 хил. лева

Предвижда се още да отпадне изискването за провеждане на обществена поръчка, както и провеждането на конкурс, при стойност на строителството под 60 хил. лева, а не 45 хил. лева, както беше досега. Обществени поръчки няма да се провеждат при доставки и услуги на стойност под 20 хил лева и конкурси на стойност под 66 хил. лева.

Задължително ще се провеждат обществени поръчки при стойност на строителството над 4 млн. лева и на доставките и услугите - над 400 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още