IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнатов: Студентските такси няма да бъдат увеличавани, а диференцирани постепенно

Не можем да позволим нерегулирани такси, но можем да позволим високи такси да плащат тези, които имат по-несериозно отношение, е зявил министърът на образованието

21:35 | 22.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Игнатов: Студентските такси няма да бъдат увеличавани, а диференцирани постепенно

На този етап студентските такси няма да бъдат увеличавани, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. След година обаче те ще бъдат диференцирани.

„Зная, че по-голямата част от системата смята, че на този етап няма да има вдигане на таксите, но е хубаво да съществува възможност за диференцирани такси, но това ще стане постепенно”, каза министърът.

„След една година нещата вече ще влязат в своята рамка. Налагат го много неща. Първо, наистина имаме желание за диференциране на таксите, за да се създаде състезателна среда сред студентите. Цялата обстановка в ЕС показа, че навсякъде образованието става все по-скъпо и се вдига. Ние не можем да позволим по никакъв начин нерегулирани такси, но можем да позволим високи такси да плащат тези, които имат по-несериозно отношение към това, което се случва в университетите”, обясни той.

Министър Игнатов се срещна със студенти, но те останаха разочаровани, защото не получиха отговор за реформити в образованието.

”За финансирането на висшето образование, а за ролята на държавата между бизнеса и висшето образование, за това, че на пазара на труда реално местата и специалистите, които се търсят в една работна среда не отговарят на студентите, които се приемат в специалности. Гояма част от колегите, които завършват висшето си образование, не намират работа по специалността си”, каза Александър Йорданов от студентския стачен комитет.

(БНТ) 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още