IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда остава крехък и през 2012 г.

Възстановяването на работните места продължава бавно и мъчително, в България се очаква задълбочаване на дисбалансите между търсене и предлагане

08:00 | 03.01.12 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Активността на пазара на труда

През 2011 г. по-активно се наемаха хора за ИТ сектора, телекомуникациите, в търговската сфера при работата с бързооборотни стоки, в енергийния сектор, финансите и фармацията, съобщи за Investor.bg Анна Вдовичина от AIMS Human Capital.

В тези сектори най-често са се отваряли нови позиции за  ИТ специалисти, инженери, агенти за обслужване на клиенти, търговци, специалисти „Човешки ресурси” (подбор и обучение), счетоводители, а на по-високите йерархични нива са се търсели мениджъри бизнес развитие и експанзия, търговски  мениджъри, изпълнителни директори на новонавлизащи чужди компании или мениджъри проекти, допълни Вдовичина.

Според Милена Клисарска, мениджър подбор в Addecco, най-търсени са били специалистите във високите технологии, владеещи един или два чужди езика. „България безспорно доказа себе си като пазар с много добър потенциал за кадри с езикови и технически умения. Така че търсенето в тази област ще продължава и през идващите години“, коментира тя.

„Работодателите, които наемаха активно, установиха, че на разположение имат много качествени специалисти, които имат и много реалистични финансови очаквания“, добави Милена Клисарска.

Светослава Георгиева от Horizons допълва, че професионалистите на ръководни позиции са предпочели да запазят настоящите си позиции. От агенцията са забелязали и интерес на чуждестранни агенции към привличането на българи с инженерен профил за работа в чужбина.

През годината от лекото раздвижване на пазара са се възползвали не само безработните, но и специалисти, недоволни от сегашните си работодатели. Според Милена Клисарска тези ключови служители са слушали достатъчно за трудните времена, през които преминава тяхната компания, и през 2011 г. все пак са взели решение да излязат на пазара на труда и да продължат развитието си другаде.

Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Намирам за уместно да се отбележи, че въпреки че телекомуникациите са сред секторите, в които "се наемат хора по-активно", в България ежегодно се дипломират толкова много такива експерти, че и при новите условия за един младеж без опит няма кой знае колко добри перспективи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още