IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда остава крехък и през 2012 г.

Възстановяването на работните места продължава бавно и мъчително, в България се очаква задълбочаване на дисбалансите между търсене и предлагане

08:00 | 03.01.12 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Пазарът на труда през 2012 г.

Надя Василева, управляващ директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватска, очаква да се засили дисбалансът между търсене и предлагане на пазара на труда. „Ще се задълбочат очакванията на работодателите, които ще търсят хора със специфични умения, по-дисциплинирани и по-отговорни в изпълнението на задачите“, посочи Василева.

„Бизнесът се преструктурира и се търсят хора, които да изпълняват повече функции, така че процесите в компаниите да станат по-ефективни. Намаляването на служителите обаче може да доведе до намаляване и на дейността, затова е добре фирмите по-активно да развиват силните страни на своите служители и по-внимателно да преценяват за съкращенията“, съветва тя.

Светлозар Василев от JobTiger не очаква през 2012 г. пазарът на труда да е много по-различен от тази година.
Подобни са прогнозите и на Horizons. Светослава Георгиева коментира, че няма индикации за големи съкращения, но трансформациите на бизнес модели и управление на персонала главно в търговските и оперативните структури ще продължат.

От AIMS Human Capital прогнозират, че ще продължи свиването на част от операциите в сектор строителство и свързаните с него бизнеси. Оптимизацията в различните индустрии обаче ще доведе не само до съкращаване на звена и на персонал, но и до поява на нови отдели и направления, посочва Анна Вдовичина.

„Прогнозите ни са за продължаващо навлизане на нови инвеститори в бизнеса с услуги и в леката промишленост, както и на още сериозни играчи в бизнеса с изнесени услуги“, коментира Вдовичина.

В тази връзка всички експерти по подбор на персонал очакват да продължи засиленото търсене на кадри в ИТ сектора и за аутсорсинг центровете, които се установиха в България.

Светослава Георгиева прогнозира, че е възможно да се увеличават наетите на временен договор, както и да се практикува наемането на персонал чрез „лизинг“, т.е. през трета страна.

Експертите по подбор на кадри не очакват и съществени промени в заплащането на труда през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Намирам за уместно да се отбележи, че въпреки че телекомуникациите са сред секторите, в които "се наемат хора по-активно", в България ежегодно се дипломират толкова много такива експерти, че и при новите условия за един младеж без опит няма кой знае колко добри перспективи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още