IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митниците похабили конфискувани стоки за милиони лева, според Сметната палата

В складове са натрупани огромни количества иззети стоки, тъй като митниците нямат правомощия за тяхната продажба, обясни Ваньо Танов

17:20 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Митниците похабили конфискувани стоки за милиони лева, според Сметната палата

Българските митници са похабили конфискувани или изоставени в полза на държавата стоки за милиони лева, без да могат да ги продадат, показва доклад на Сметната палата, съобщи БНР.

Установено е, че в много складове на Агенция "Митници" залежават стоки, отнети в полза на държава още през 1998-1999 година. Трупат се и разходи за съхраняването им, посочват одиторите.

Агенция "Митници" от 2000 г. не може да продава никакви стоки, като единствената възможност е, след създаването на Агенцията за държавни вземания с всичко, което е конфискувано, изоставено или отнето в полза на държавата да се занимава новата агенция. Това коментира по въпроса изпълнителният директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

По думите му, няма похабени стоки, тъй като всички тези описани стоки не могат да бъдат продадени. "Всички тези стоки подлежат на унищожаване, няма как да бъдат продавани", заяви  шефът на митниците.

Той обяснява, че през последните 15 години в складове на митниците са натрупани огромни количества конфискувани стоки, включително и автомобили, поради това, че митниците нямат правомощия за тяхната продажба и унищожаване. "Но през 2009-2010 година тези стоки са „изчистени“, защото плащахме над 470 хиляди лева за наеми. Сега тази сума е по-малко от 100 хиляди лева", посочва митническият шеф.

Танов отбелязва, че в момента митниците нямат залежала стока, която да подлежи на продажба. Но пък имат залежала стока, която не е унищожена поради тежките процедури.

Внесли сме законодателни промени да се върне старото положение, т.е. този, който конфискува и задържа, да се разпорежда с тези стоки, съобщава Танов. Той уточнява, че иска законодателни промени, с които Агенция "Митници" да може да обявява процедури за продажба.

Шефът на митниците пояснява, че агенция сега може да се разпорежда само с конфискуваните плодове и зеленчуци, при които веднага се обявява процедура за продажба. Ако няма купувач на тези бързо развалящи се стоки, те може да се изпратят като дарение. В този случай се изготвя писмо до министъра на финансите, който дава разрешение за тази процедура, която обаче също е сложна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още