IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд се произнесе в полза на бизнеса със скрап

Отменени са спорните промени в Закона за управление на отпадъците, довели до закриване на площадките в централните части на големите градове

11:53 | 23.03.12 г. 2
<p>
	<em>След решението на съда държавата ще търси нови решения, за да блокира кражбите на старо желязо &nbsp; </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

След решението на съда държавата ще търси нови решения, за да блокира кражбите на старо желязо      Снимка: БТА

Конституционният съд единодушно отмени два от спорните текстове в Закона за управление на отпадъците, приети през миналата година, които задължиха бизнеса да измести площадките за метални отпадъци само на определени от общините зони, фигуриращи в съответните градоустройствени планове. Това съобщиха от Българската стопанска камара.

Дванадесетчленен състав определи, че тези текстове противоречат на Конституцията, като нарушават принципа на свободната стопанска инициатива, гарантираща еднакви условия за стопанска дейност на всички граждани и фирми.

По този начин съдът защити интересите на значителна част от компаниите в бранша, които протестираха срещу решението, предизвикало масови фалити в бранша.

След като законовите изменения влязоха в сила от 15 февруари т.г., близо 500 законно работещи фирми бяха принудени да прекратят дейността си заради неактуализираните общи устройствени планове на общините. В резултат на това площадките за метални отпадъци не можаха да бъдат узаконени и редица фирми фалираха.

Проблемът с остарелите градоустройствени планове е сериозна пречка за общините да насърчават местните инвестиции. Поради липса на финансиране голяма част от общинските съвети не могат да изработят новите планове, което даде основание на браншовиците да оспорят предложените от екоминистерството законови промени.

Целта на екоекспертите беше с тази забрана да се ограничат кражбите на метали и незаконното изкупуване на старо желязо, което се осъществява от немалко площадки за скрап. Новите разпоредби обаче не бяха съобразени с възможностите на общините да съдействат за преместването на тези площадки от централните части на градовете в определени индустриални зони, което беше оспорено и от бизенса.

Делото в Конституционния съд беше образувано по искане на 58 депутати от опозицията, според които с тези текстове се въвежда неравноправно третиране на икономическите оператори в зависимост от това дали площадките са изградени на територии, които притежават или не актуализирани планове.

Мотивът на депутатите беше, че тези промени са довели до заличаване на законно направени инвестиции, без да е предвидена възможност за защита или компенсация по какъвто и да е начин. Със своето решение Конституционният съд на практика се съгласи с техните аргументи.

Българската асоциация на металургичната индустрия подкрепя искането за обявяване на противоконституционността на текстовете и счита, че атакуваните разпоредби са обект на всеобщо неодобрение от бранша, се посочва в прессъобщението на камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
ГЕРБ са напълно некадърни. Едно ще оправят и 10 ще развалят. Това е метода на ДЯнков и Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Още един пример как Държавата блокира сама себи си по пътя към упадъка.Всичко е законно и очаквайте крадците на метали отново да ви посещават, защото Конституцията е виновна. А когато колата ви падне в поредната открадната шахта псувайте конституцията - имате кого! Сполай ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още