IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се дават концесии на длъжници към държавата

България ще поиска поредно удължаване на преговорите за АЕЦ "Белене" и ще го използва за "разплитане на казуса с централата", съобщи икономическият министър

11:24 | 24.03.12 г. 3
<p>
	<em>Делян Добрев. Снимка: БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: БТА

Няма да се разглеждат заявления за търсене и проучване на подземни богатства и няма да се дават концесии на юридически лица, които са били обявявани в несъстоятелност или имат задължения към бюджета (неплатени данъци и осигуровки).

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването “Седмицата” по Дарик радио, като допълни, че разпоредбата скоро ще бъде включена в българското законодателство.

Добрев обясни, че специална комисия в ресорното му министерство следи дали концесионерите си плащат концесионните възнаграждения, но тя няма ангажимент да гледа дали концесионерите изплащат заплати на работниците и служителите си.

Въпросната комисия взема решение дали да се предприемат действия срещу концесионер, който не си внася концесионното възнаграждение, поясни Добрев.

В тази връзка той обясни, че досегашният концесионер на “Горубсо-Мадан” не е платил дължимите концесионни възнаграждения за първото и второто полугодие на миналата година. В края на февруари от икономическото министерство са изпратили писмо до Валентин Захариев, в което са го уведомили за задълженията му.

Делян Добрев обясни, че Николай Вълканов купува дружеството с активите и пасивите. “Взехме най-доброто решение, защото ако се беше стигнало до отнемане на концесията, то имаше опасност хората да останат дори година без работа”, коментира министърът на икономиката.

По думите му днес до 12-13 ч. работниците в “Горубсо-Мадан” ще си получат заплатите. Добрев посочи, че не са изплатени парите на хората за януари и февруари, а декемврийските възнаграждения са били платени преди около 2 седмици.

Цената на природния газ и разработването на шистите

Според Делян Добрев диверсификацията на газовите доставки е единственият начин, който може да доведе до понижение на цените. Той посочи, че особено важна е връзката с Турция.

Добрев обаче изрази опасения, че формулировката за мораториума за проучването и добива на шистов газ пречи на конвенционалния добив, както и на нагнетяването на синьо гориво в Чирен.

Министърът заяви, че не е нито за, нито против добива на шистов газ, като допълни, че не иска да влияе върху общественото обсъждане на въпроса. “Ако народните представители решат, че проучването и добивът на шистов газ не си заслужава рисковете, вероятно ще се върви към приемането на закон, който да го забранява”, каза Добрев.

Икономическият министър допълни, че е обявен конкурс за проучване на газовите залежи в дълбоки води в блок “Хан Аспарух”, в който попадат териториалните претенции на Румъния. От срока на конкурса са изтекли 60-70 дни, като досега оферти са подали ОМВ, Ексон, Тотал и Репсол. “Очакваме и други големи играчи”, посочи Добрев.

Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Вече едва ли има нещо , което се говори от Б.Б. или неговите мивнистри -клакьори , на което човек даже и да иска бе могъл да повярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Добрев подкрепя обаче въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Философията на предложението е, че финансовите институции до голяма степен са отговорни за кризата и при това положение трябва да се обложат с допълнителни данъци, за да се подпомогне възстановяването на икономиките. Смятам тази обща философия за правилна, посочи той.кого се мъчиш да заблудиш бе, банките ще прехвърлят този данък на клиентите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tati
преди 12 години
Във Шумен цената за 1кг. метан е 1.74лв. Е как става така в София метана да е по евтин със 0.32лв Като газа минава от румъния покрай нас за софия и пътя е по-дълъг . И ако го увеличат със 12.7% сигурно ще го праснат на цена 1.96лв. това си е 70% увеличение !!!! Гадове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още