IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът избра Пламен Цеков за управител на здравната каса

Името на Цеков беше замесено в скандала с така наречената „наркопоправка“, довела до по-свободна реклама на прекурсорите

16:21 | 29.03.12 г. 2
<p>
	<em>Новият управител на здравната каса Пламен Цеков </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Новият управител на здравната каса Пламен Цеков    Снимка: БТА

Със 115 гласа "за", двама "против" и 13 "въздържали се" парламентът избра депутата Пламен Цеков от ГЕРБ за управител на Националната здравноосигурителна каса, съобщи БТА.

Изборът стана в законоустановения едномесечн срок, след като предишният управител на касата Нели Нешева подаде оставка заради скандала с бонусите.

Името на Пламен Цеков нашумя около скандала с така наречената "наркопоправка" в закона за наркотичните вещества, довела до по-свободна реклама на прекурсорите.

Новият шеф на касата обеща пълна прозрачност в работата на ведомството, като посочи, че ако в бъдеще има допълнителни възнаграждения на работещите, то те ще бъдат по-скоро символични. Цеков даде дума още лекарства, плащани от касата, да поевтинеят.

Кандидатурата на Цеков беше подкрепена от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими народни представители. Двама депутати от БСП бяха "против ", останалите от левицата се въздържаха. От ДПС също се въздържаха при вота.

Ваньо Шарков от Синята коалиция посочи проблемите, с които, според него, ще се сблъска новият управител - демонополизацията на касата, рамковото договаряне, цените на медикаментите и отстъпките, които трябва да бъдат договаряни с доставчиците, както и липса на единна информационна система. 

От ДПС не застанаха зад Цеков, защото е партийна кандидатура и не виждали как би могъл да се противопостави на здравния министър и на ресорния вицепремиер, които в случая са негови съпартийци. Хасан Адемов припомни, че Пламен Цеков е дванадесетият поред управител на НЗОК от основаването на касата през 1999 г.

„Остава впечатлението за партизиране на тази длъжност, разбирам министърът на здравеопазването, председателят на здравната комисия да са от политическа партия ГЕРБ, но в НЗОК парите не са само на привържениците на управляващата формация“, коментира Адемов. Без коректив публична институция не може да бъде управлявана, заключи той.

Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев обясни политическата номинация с цялата отговорност, която партията поема за управлението на държавата, включително и здравеопазването.

Мандатът на новия шеф на касата изтича на 12 февруари 2015 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
new_york
преди 12 години
Както излезе наскоро в класацията на Форбс,Огнян Донев е в десятката на най-влиятелните хора в България,а и е доста близък с правителството и се пита в задачата ще има ли възможността и желанието да се пребори с лобито на производителите и търговците на лекарства и да свали сериозно цените на лекарствата или както повечето хора очакват ще ги свалят козметично,колкото да отчетат,че са го направили и ще продължим да плащаме скъпи лекарства и да ощетяваме данъкоплатеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Жалка история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още