IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията видя рискове от инвестирането на Сребърния фонд в родни ценни книжа

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни, че идеята ще бъде подложена на широка дискусия, като ще се изчака и становището на ЕЦБ

16:06 | 12.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Опозицията видя рискове от инвестирането на Сребърния фонд в родни ценни книжа

Сериозни последици за макроикономическата позиция на страната и падане на кредитния рейтинг видя опозицията в парламента като възможни последици от решението на правителството да харчи средства от Сребърния фонд. 

По повод на предложението на финансовото министерство средствата от фонда да могат да се инвестират в държавни ценни книжа бившият финансов министър и настоящ депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски коментира, че Сребърният фонд "не бива да се харчи с лека ръка".

Орешарски обясни, че последиците от евентуалните промени със Сребърния фонд ще бъдат много лоши за макроикономическата позиция на страната и че ако той бъде похарчен, на практика ще останем без фискален резерв.

Бившият министър каза още, че през последните 22 години БНБ никога не е излизала с позиция за дадени решения на финансов министър. Вчера ръководството на БНБ обаче излезе с доста остра позиция за решението за Сребърния фонд и призова Дянков да оттегли предложението си. 

Вицепремиерът Симеон Дянков от своя страна твърди, че държавата губи от това, че парите от фонда стоят в банка, а не се инвестират.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров също заяви, че се надява правителството да се откаже от идеята си за Сребърния фонд. Законопроектът за управление на фонда е във вреда на стабилността на страната и на пенсионната система, каза Димитров.

След като припомни негативните оценки на БНБ и Комисията по финансов надзор, той прогнозира и негативно становище на Европейската централна банка. Мартин Димитров смята, че ако идеите за Сребърния фонд бъдат осъществени, белите пари за черни дни ще намалеят още повече.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов също се противопостави на промените. По неговите думи Сребърният фонд е гарант за сигурността и основната му цел не е да носи доходност.

Конфликтът между БНБ и Министерството на финансите е доста притеснителен, каза още Адемов. "От такъв конфликт може да възникне недоверие във финансовата система на България, както в страната, така и извън нея", поясни той.

Адемов допълни, че управителят на БНБ Иван Искров е деликатен човек, но очевидно, че финансовата стабилност на страната е застрашена и неслучайно реагира по този начин. Според Хасан Адемов реално пари от Сребърния фонд ще се използват за финансиране на вътрешен дефицит.

От своя страна председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че законопроектът може и да не бъде приет в сегашния му вид от парламента.

Тя обясни, че идеята ще бъде подложена на широка дискусия с икономисти и експерти. Ще се изчака и становището на Европейската централна банка. Стоянова обаче смята, че решението да се инвестират средства от фонда в български ценни книжа няма да наруши финансовата стабилност.

Идеята за харчене на средства от фонда предизвика полярни мнения и сред политици, икономисти, банкери.

Експерти обявиха предложението за рисково и обясниха, че това ще измени функциите на Сребърния фонд, който в момента е стълб на пенсионната система и може да доведе до финансова дестабилизация на страната.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Кобург Велчев
преди 12 години
ГЕРБ пак изпързаля Българите !!!Затова БОЙКО Борисов ДАДЕ 5 милиона за СКИ състезания !!!! В същото време хората умират недолекувани или напълно изоставени. ЗАЩО ??? Защото в Пампорово управлява Цветелина Бориславова, като част от СКИ-туристическата мафия !!!!! Т.е. ние им даваме нашите пари, за да върви техния бизнес .....Сами сме си ги избрали и все още си ги харесваме, май ??? БОЙКО-вата попара народът я набара .... И ще я изсърба цялата. Дали ГОСПОД ни изпитва и чрез управлението на мутрата-комунист Бойко Борисов ??? Докога ще издържим ??? Червената мутро-мафиотска групировка ГЕРБ заграби и похарчи резерва на Здравната Каса от 1.4 милиарда. Сега ще опукат и Сребърния фонд от 1.8 милиарда, а пенсионерите ще има да чакат . АКО двете суми се извадят от Фискалния ни резерв, то се вижда, че остатъкът е под 1 милиард !!!!! ГЕРБавата мафия ни ограби, при това 100% !!!!!!!!!!!!!!!! Бизнесът загива, хората обедняват, цените и безработицата растат, мутрите, трафикантите и червените мафиоти забогатяват.. , а топ-мафията е НЕдосегаема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Откога БНБ се смята за опозиция? Пак журналистически забежки. А относно волунтаристичните мераци на т.н. управляващи, имам всички основания да смятам, че те просто нямат нито квалификация, нито капацитет, нито интелект, за да схванат какво точно им говорят от БНБ и защо това, което се канят да направят, не трябва да се прави. Освен ако не действат на принципа "След нас потоп".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още