IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Целта на правителството е да се вдигне доходността на Сребърния фонд

Няма рискове за финансовата стабилност заради инвестиране на средства от фонда в държавни облигации, уверен е финансовият министър

11:53 | 12.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Целта на правителството е да се вдигне доходността на Сребърния фонд

Целта на Министерството на финансите и ръководството на Сребърния фонд е доходността на фонда да бъде също толкова важна, колкото и неговата стабилност. Така Симеон Дянков коментира пред БНТ публикуваното вчера становище на БНБ, с което централната банка остро критикува решението на правителството средства на фонда да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа.

Досега въпросът с доходността на средствата от Сребърния фонд, който се счита за втори стълб на пенсионната реформа, е бил пренебрегван, смята финансовият министър.

„Но ние (Министерството на финасите) сега имаме двойна задача – стабилност от една страна, и доходност за българските пенсионери - от друга.  Затова е нормално да има разминавания с ръководството на БНБ“, посочи министърът.

Той отново даде пример с европейската практика, където „при шестте подобни фонда е позволено средно 70% от средствата да се инвестират в държавни ценни книжа”.

В България бе решено да стигнем плавно до 70%, започвайки от 30%, допълни Дянков.

Финансовият министър не отговори пряко на цитираните аргументи на БНБ, че с използването на средства от Сребърния фонд за инвестиции в ДЦК се „клати финансовата стабилност на страната“, а повтори, че така се процедира и в други европейски страни.

На аргумента на БНБ, че по този начин се намалява размера на фискалния резерв, което ще намали защитния механизъм на страната и ще доведе от своя страна до понижение на кредитния рейтинг на страната, Дянков отговори, че „това не е вярно и тук е основното ни противоречие с БНБ“.

„Когато е създаден Сребърния фонд през 2006 г., той се е разглеждал не като нови доходи за пенсионерите, а като скътани пари. Докато аз сега искам доходност за пенсионерите, каквато е европейската практика“, заяви Симеон Дянков.

Дянков обобщи, че няма рискове за финансовата стабилност, защото „европейският опит е такъв“.

Министърът същевременно не приема като „удар в гърба“ острото становище на управителя на БНБ Иван Искров, защото „задачата на БНБ е такава и ако аз бях на негово място, вероятно щях да напиша същото писмо“.

Централната банка има една задача – стабилност на банковата система, докато „ние имаме две задачи, стабилност на финансовата система и доходност за пенсионерите“, допълни финансовият министър.

Сега и през следващите два месеца е най-доброто време за емитиране на еврооблигации, след като е взето решението за Гърция и лихвите на международните пазари са благоприятни. Така министърът коментира взетото миналата седмица от правителството решение, с което се разрешава еметирането на еврооблигации в левовата равностойност на до 950 млн. евро.

Лихвата, на която се надява финансовият министър е от около 5,5%, като това са „най-добрите лихви от края на 2010 г. досега“.

В случай, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е под 1% ще се прибегне до допълнително намаляване на разходи за администрацията, обясни финансовият министър. Според него допълнителни приходи могат да дойдат от продажба на активи, включително продажба на миноритарен дял от Български енергиен холдинг (БЕХ). Допълнително затягане на данъчната дисциплина и съответно повишаване на събираемостта на данъци и акцизи също са източник на допълнителни доходи, смята Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Щях мъъъничко да повярвам на това голобрадо момченце, ако беше вдигнал макар и с малко пенсиите. Но те три години са оставени непипнати и инфлацията ги яде ежедневно. Та да му повярвам, че се е загрижил точно за пенсионерите ами просто няма начин. Пенсионерите по-скоро ще ги хвърлят на кучетата, както вече има прецедент, отколкото на някой управленец да му пука как все още успяват да живеят при тия ужасяващо мизерни пенсии. Крадливите ръчички трябва да бъдат пляскани по-често, това е изводът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
vankata89
преди 12 години
На бас че ще ги тикне в оловно цинковия комбинат в Кърджали :D, че да може да изплати заплатите на работниците и да си прави пиар кампания :). То и акциза на горивата е европейска практика(простотия), но с тия цени на горивата вместо да подобрява живота тя го влошава доста сигурен съм че почти няма бг гражданин който да го одобрява това за акцизите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Гари
преди 12 години
Искал бил доходност за пенсионерите - смях в залата. Иска повече пари в бюджета, че да може да избута до изборите 2013 г. Пък майната й на стабилността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
v.pavlov
преди 12 години
Дянков, само гледай да запазиш главницата, защото както си се разбързал ще останеш без главница и без доходност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още