IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Сребърният фонд не трябва да инвестира в български ценни книжа

Централната банка посочва значителните рискове, както за управлението на натрупаните дотук средства във Фонда, така и за общата финансова стабилност

17:19 | 11.04.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ: Сребърният фонд не трябва да инвестира в български ценни книжа

По повод приетия днес Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) Българската народна банка оповести своята позиция.

БНБ не може да подкрепи предложените промени, целящи да позволят инвестиране на средства от т.нар. Сребърен фонд в ценни книжа, издавани от български емитенти, в т.ч. български ДЦК, други дългови ценни книжа и акции, поради значителните рискове, както за управлението на натрупаните дотук във Фонда средства, така и за общата финансова стабилност на страната, се казва в прессъобщение на централната банка.

БНБ предлага настоящият законопроект да бъде оттеглен от вносителя, като решението дали изобщо да бъде внесен в бъдеще да бъде взето след една задълбочена дискусия, каквато досега не е била провеждана, между институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансовата стабилност в страната, се казва в съобщението.

Настоящото становище на Българската народна банка е изготвено в отговор на получените на 12.03.2012 г. от Министерството на финансите проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и мотиви към проекта.

БНБ изтъква, че до този момент се е въздържала от публични коментари по този въпрос, въпреки огромния интерес от страна на медии и парламентарно представени политически сили. В съответствие със своята институционална политика, централната банка принципно се въздържа от публично изразяване на мнение по медийно представени идеи и дискусии.

Тъй като в случая става въпрос за законопроект на Министерски съвет, БНБ е длъжна да оповести своята позиция, приета с единодушие на заседание на Управителния съвет и изпратена на 21.03.2012 г. в писмо до министъра на финансите г-н Симеон Дянков, отбелязват от централната банка.

Вижте аргументите и коментарите на централната банка в подкрепа на нейната позиция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Нещата са следните имаме все едно 19000 лева в джоба. Трябва обаче да върнем едни 16000 лева.. Пита се в задачката, кое е по-добро: да теглим заем за тия 16 хил. лева и да плащаме лихва, или просто да извадим ги извадим от джоба и да останем с 3000 в него, но без дългове/е можем да плащаме на джоба и лихва, но ще е по-малка от предишния вариант/.Та кое е по-добро? Да останем без сухо. Или да увеличим дълга но за сметка на по-висока лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
bloom
преди 12 години
БНБ не казва дайте ги на нас, а че ако МФ иска доходност и по сегашния закон фондът може да се управлява активно - и сега може да купува акции и ДЦК (само не и български). Т.е. мотивът с доходността не важи, просто защото ниската доходност се дължи само и единствено на нежеланието на управителите на фонда да го управляват активно, а не на закона. Истинският мотив на МФ е фондът да финансира правителството и за да има подкрепа от инвестиционната общност Дянков вкара и инвестициите в български акции, при което инвестиционната общност изръкопляска. Само БНБ си позволи да погледне принципно и дългосрочно на промените (КФН не бяха особено принципни), всички останали виждат единствено СОФИКС ъп ъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
4o4kobg
преди 12 години
Защо не излезнаха с подобно писмо когата Фед купи 2 трл. долара MBS, или не направят забележка на ECB, че от една година те са единствени, които купуват Португалски дълг.То е много лесно да си карат мерцедесите в БНБ, и да правят забележки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Valuator
преди 12 години
Не зная дали зад позицията на БНБ има и не толкова принципни мотиви, но подкрепям позицията срещу инвестирането на съществена част от фискалния резерв в български ДЦК поради отявления конфликт на интереси и защото, при липсата на реални реформи в публичния сектор и неясната прогноза за ръст на БВП в близките години, претеглената през политическия риск илюзорна доходност не ми се струва особено висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
Ще отговоря както на моите клиенти:Ако си направиш инвестиционна човекозастраховка, може да загубиш, но по-вероятно да спечелиш... но ако си направиш проста спестовна човекозастраховка, тогава със сигурност си вътре !!!Ако кинтите от Сребърният фонд стоят в БНБ при нищожна лихва, те ще стопят, просто защото инфлацията със 100% сигурност ще ги изяде, ако се инвестират, има шанс да растат... но и аз съм против да бъдат инвестирани в български ДЦК - това на практика означава правителството да ги открадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Зорът е да се сложи ръка на парите, а не да се постигне някаква висока доходност. С инвестиране в държавни ценни книжа, напрактика се харчат пари срещу напечатани хартийки. Въпросът е, има ли държавата политика с която в бъдеще да направи излишък и да изкупи обратно ценните книжа? Според мен няма, а и няма потенциала да мисли дотам. Ако искат да постигнат по-висока доходност, нека купят чужди ДЦК, на държава с достатъчно висок рейтинг и стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
obafeme
преди 12 години
БНБ не казва най-важното - повечето печалби за централната банка означава по-високи бонуси за управителите. Всичко останало е търсене на теле под вола. Браво иване, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Батя
преди 12 години
БНБ казва - дайте ги на нас както досега, ще ви плащаме 0,1% годишна лихва.Всяка година фонда губи десетки милиони изядени от инфлацията заради илюзорната сигурност на БНБ.А БНБ казва ли и как така в целия свят са *** и подобни фондове инвестират в собстените инструменти, а ние най-големите умници пак сме уникални!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още