IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Отпадат посредниците за доставка на руски газ от 2013 г.

България ще настоява за средносрочен 7-годишен договор, а до месец трябва да започнат преговорите по него

10:46 | 21.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Делян Добрев: Отпадат посредниците за доставка на руски газ от 2013 г.

В следващия договор за доставка на руски газ няма да има посредници, а сделката ще се сключи директно с „Газпром експорт", обяви министърът на икономиката Делян Добрев в интервю за националната телевизия.

Министър Добрев обясни, че на последното си посещение в руската столица преди дни са обсъждани не толкова договореностите досега, колкото параметрите на бъдещия газов договор. По думите му България ще настоява за средносрочен 7-годишен договор от 2013 г., а до месец трябва да започнат преговорите по него.

Добрев заяви, че нашата страна ще настоява за „определена гъвкавост“ при новия газов договор. „Новият договор трябва да има възможност за удължаване при същите условия, ако двете страни писмено се споразумеят за това, и да дава възможност след като изтече този средносрочен договор, ние да търсим други алтернативи“, каза Добрев. 

Министърът подчерта важността на местния добив, тъй като преносът на синьо гориво е доста скъпо. Добрев обясни, че местният добив е евтин като разходи за добиването на газа и неговата цена обикновено е около 40 до 50% по-евтина, отколкото цената на вносния газ, без значение колко е цената на вносния газ.

„По-важното в случая с газа е, че ние трябва да концентрираме много усилия в местния добив. Всъщност местния добив е истината, защото каквито и условия да договорим с „Газпром” или друга компания в света, която добива газ, той със сигурност ще бъде много по-скъп отколкото местния добив. Преносът на количество газ на хиляди километри струва много пари“, каза министърът.

Добрев беше категоричен, че в бъдещи разговори ще се уточнят детайлите по договора, включително базовата цена на газа, първоначалната стойност, от която ще започне да се изчислява цената на синьото гориво и други.

Икономическият министър потвърди, че отстъпката от 11% за цената на природния газ от Русия е обвързана с ускоряването на проекта за газопровода Южен Поток. До 15 ноември страната ни трябва да е готова с документацията за изграждането на проекта. Русия планира да започне строителството през декември, уточни Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
2 долара на 100 км за 1000 м3. за 5000 км - по още 100 долара горница. Ами, естествено, че ще е по-евтино тук да се добива.-Браво на Дилянчо, веднага хвана бика за рогата - утре-вдруги ден, дупченето за шистов газ ще бъде подновено. Друг въпрос, кой и как ще дупчи - кратунковците може да са си тръгнали но, не са си отишли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
wild_jones
преди 11 години
То има, ама поне в БГ-то нема !!! Раша иска паша, те това е полуожението, капиши !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Те такова животно нема... поне откакто съществуват руски доставки на енергоносители за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още