IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От "изтичането на мозъци“ страната е загубила 40 млрд. лв. за 10 години

Затвърждава се негативната тенденция от България да си тръгват младите хора с висше образование, коментира Константин Тренчев

11:56 | 22.06.12 г. 3
От "изтичането на мозъци“ страната е загубила 40 млрд. лв. за 10 години

В последните десет години България е загубила милиарди лева от "изтичането на мозъци" в чужбина. Неофициално загубите се изчисляват на приблизително 40 милиарда лева загуби от напусналите страната.

Това заяви пред форум в София президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, предаде БТА.

Другата негативна тенденция на пазара на труда в България според експерти е свързана с това, че емигрират не нискообразованите, а младежите с висше образование.

Тренчев каза още, че цели сектори от българската икономика изпитват остър дефицит на кадри, въпреки голямата безработица у нас. Той даде пример с някои медицински дисциплини, при които има чувствителен недостиг на кадри. Специализантите по педиатрия например през 2011 година са били само девет, а анестезиолозите изцяло липсват, каза синдикалистът.

Константин Тренчев обясни, че в чужбина имигрантите от България масово не познават своите права и са готови на много по-лоши трудови отношения, за да постигнат по-висок жизнен стандарт. Той посъветва българските работници в чужбина да търсят синдикалните организации по места, които да защитават правата им.

Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара, посочи, че през последните 20 години населението на страната ни е намаляло с над 1,5 милиона души, заради значителния миграционен поток. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
40 000 000 000 загуби от изтичане на мозъци, 60 000 000 000 загуби от развъждането и толерирането на циганорите (процес до голяма степен отговорен за изтичането на мозъци) общо 100 000 000 000 - и съсипана държава !!! Това просто да хванем политиците, управлявали през последните 15 години и да ги изправим до стената !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
На кой му пука!? Те и сега изтичат успоредно с изказванията колко сме неграмотни. Грамотността в много случаи става ясна, когато същия "***" заработи в западна компания!:) ...да ама тогава не мога го върнат и да искат! Как да прецени неукия работодател кой е "мозък" и кой не!? Та за да прецени добре, самият той трябва да е с високо IQ и начетен! И дори да се справи с преценката, не може да си обясни защо го напускат такива хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan_Petkov_1
преди 11 години
Не от изтичането на мозъци, а от изгонването на мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още