IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на общинските съветници пак ще се дискутират в парламента

След като със законови поправки възнагражденията на общинарите бяха намалени наполовина, сега пак се предлагат промени, с които да се възстанови старият им размер

12:11 | 26.06.12 г.
Заплатите на общинските съветници пак ще се дискутират в парламента

След като през май депутатите приеха поправки в Закона за държавния служител, с които орязаха наполовина заплатите на общинските съветници, депутатът от Коалиция за България Димитър Горов предлага да бъде направено ново изменение в Закона за местното самоуправление, с което да се възстанови предишният размер на възнаграждението на общинарите.

Допреди да бъдат гласувани промените в Закона за държавния служител общинските съветници получаваха 60% от средното за съответната общинска администрация възнаграждение.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния служител обаче беше записано, че възнагражденията на общинарите ще бъдат намалени на 30% от средната за съответната общинска администрация заплата, като промяната трябваше да влезе в сила от 1 юли.

Поправката предизвика остро недоволство сред общинските съветници в София, като Георги Кадиев от БСП дори изчисли, че възнаграждението на столичните общинари ще падне до 200 лева.

Димитър Горов предлага да бъде направена нова промяна в Закона за местното самоуправление и да се възстанови старият размер на възнаграждението на общинските съветници - 60% от средното за съответната общинска администрация.

В мотивите му се посочва, че рязкото намаление на заплатите на общинарите е „неоправдано и не отговаря на естеството и обема на задълженията, с които са натоварени общинските съветници“.

Депутатът допълва, че времето, в което общинските съветници са на заседания, се води като неплатен служебен отпуск от основната им работа. Освен това според него промяната в Закона за държавния служител, която касае заплатите на общинските съветници, е била прокарана без да е обсъждана нито в парламентарните комисии, нито с асоциацията на общинските съвети, нито със сдружението на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още