IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за клъстерите не може да се отлепи от точката на замръзване

Бизнесът се оплаква от непосилна бюрокрация, тежка комуникация с изпълнителната власт и безумни изисквания при кандидатстване за европари

08:15 | 11.07.12 г. 3
Подкрепата за клъстерите не може да се отлепи от точката на замръзване

В последните месеци управляващите отделиха много време и усилия в политическо говорене за капацитета на клъстерите да подобрят конкурентоспособността на българската икономика. Особено активен беше президентът Росен Плевнелиев, който видя възможност чрез групирането на фирмите в клъстери да се привличат инвестиции и да се развива бизнесът в България.

Клъстерите у нас обаче се сблъскват с непосилна бюрокрация, трудно комуникират с централната изпълнителна власт и се борят с безумни изисквания при кандидатстването и изпълнението на проекти.

Преди няколко месеца представители на действащите клъстери поискаха спешно да бъдат променени правилата за подпомагане на обединенията от фирми с европейски пари по линия на оперативната програма „Конкурентоспособност“. Досега обаче тези искания не са изпълнени, въпреки че по схемата за подпомагане на клъстерите са усвоени едва около 10% от предвидените средства, а сегашният програмен период е към своя край.

Председателят на Българския ИКТ клъстер Петър Статев алармира, че схемата в подкрепа на клъстерите по програма „Конкурентоспособност“ е направена така, че парите да не стигат до бизнеса. Председателят на Асоциацията на бизнес клъстерите Геновева Христова допълни, че в България липсва стратегия за развитието на клъстерите, както и че административният и експертният капацитет за оценката на проектите и одобрението на дейностите е незадоволителен.

От организацията се надяват до края на годината и най-късно до началото на следващата да бъде преработена схемата за подкрепа на клъстерите, за да може в оставащото до края на сегашния програмен период време повече подобни обединения да кандидатстват и реално да усвоят европейски средства.

Представителите на клъстерите освен това настояват да се подобри комуникацията с централната власт, да се поставят ясни срокове за разглеждането на проектните предложения, които сега липсват, както и да се опростят процедурите по отчитане на дейностите по проектите, обясни Геновева Христова.

Клъстерите – генератори на растеж

В България се заговори за клъстери още по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Първите работещи индустриални клъстери се появиха през 2004 г., като досега са сформирани общо 42 подобни обединения, показват данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Според Геновева Христова обаче реално действащите клъстери са не повече от петнайсетина и са предимно от секторите на новите технологии, както и някои традиционни за България икономически сектори, като текстила и мебелната промишленост. Работещи клъстери има и в морската индустрия, както и в сектора на възобновяемите източници на енергия, допълни тя.

Последна актуализация: 08:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Forex Master
преди 11 години
Хаха... Не знаеш само колко си прав! Масово се използват чуждици и то новоизмислени чуждици. Целта е не да се изясни нещо а да се скрие истината. А истината е много проста... Ще съчиняват все нови и нови изсквания само и само да не ти дадат пари. Защото в ЕС пари нема! Действайте! Те пари нямат да предпазят банките си от фалити ти и от тях чакаш... Всеки който животът му зависи изцяло от "европейски" пари и програми по добре да вземе да се гръмне и да не се мъчи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Може и обединение на промишлени комплекси. То и в статията си така сте го написали даже - "като досега са сформирани общо 42 подобни обединения", ама инак държите да звучите по модерно:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Ай стига с тези чуждо езикови думи клъстери та клъстери -то не бе промотиране, диверсифициране и куп още простотии! Какъв клъстер, то си е промишлен комплекс това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още