IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за клъстерите не може да се отлепи от точката на замръзване

Бизнесът се оплаква от непосилна бюрокрация, тежка комуникация с изпълнителната власт и безумни изисквания при кандидатстване за европари

08:15 | 11.07.12 г. 3
Подкрепата за клъстерите не може да се отлепи от точката на замръзване

Решението на този проблем е на регионалните офиси да бъдат дадени повече правомощия, коментира Христова. Според нея на първо време в икономическото министерство трябва да бъде назначен конкретен човек, който да отговаря за развитието на клъстерите и с когото формациите да общуват. В последствие може да се мисли за национален координатор на политиката за развитие на клъстерите, който да бъде подпомаган в дейността си от регионални координатори в регионите за планиране.

Друг проблем според Геновева Христова е невъзможността клъстерите от аграрния сектор да кандидатстват по схемата, финансирана със средства от програма „Конкурентоспособност“. Тези клъстери могат да кандидатстват само за финансиране на дейности, които не са свързани с първичното им производство, каквито са маркетинга и рекламата например, и нямат възможност да търсят финансова подкрепа по линия на програмата за развитието на селските райони.

Този проблем може да бъде решен като политиката за развитие на клъстерите започне да се осъществява от повече министерства, обясни Геновева Христова. В момента цялата отговорност е стоварена единствено върху икономическото ведомство, а подкрепата за клъстерите от агросектора например може да се осъществява от ресорното им земеделско министерство, смята тя.

Обединенията от фирми обаче се оплакват най-много от бумащината, която трябва да подготвят във връзка с отчитането на проектите им, финансирани с европари. Някои от клъстерите, които работят по европроекти, се сблъскват и с липсата на експертен капацитет на администрацията при оценката на дейността им, заради което крайният резултат е орязан бюджет и забавяне на възстановяването на разходите.

Такъв е случаят с Индустриален клъстер „Електромобили“, който вече 8 месеца работи по проект, финансиран по схемата от програма „Конкурентоспособност“, а не е получил и един лев европейски пари, с които да си възстанови направените разходи.

Представителите на клъстерите се надяват, че промяната в отношението на администрацията все пак ще се случи. Надеждите на обединенията са свързани с новия директор на генералната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в икономическото министерство Кирил Гератлиев. Той е добре познат на бизнеса като експерт от времето, когато работеше в министерството на регионалното развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Forex Master
преди 11 години
Хаха... Не знаеш само колко си прав! Масово се използват чуждици и то новоизмислени чуждици. Целта е не да се изясни нещо а да се скрие истината. А истината е много проста... Ще съчиняват все нови и нови изсквания само и само да не ти дадат пари. Защото в ЕС пари нема! Действайте! Те пари нямат да предпазят банките си от фалити ти и от тях чакаш... Всеки който животът му зависи изцяло от "европейски" пари и програми по добре да вземе да се гръмне и да не се мъчи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Може и обединение на промишлени комплекси. То и в статията си така сте го написали даже - "като досега са сформирани общо 42 подобни обединения", ама инак държите да звучите по модерно:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Ай стига с тези чуждо езикови думи клъстери та клъстери -то не бе промотиране, диверсифициране и куп още простотии! Какъв клъстер, то си е промишлен комплекс това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още