IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за клъстерите не може да се отлепи от точката на замръзване

Бизнесът се оплаква от непосилна бюрокрация, тежка комуникация с изпълнителната власт и безумни изисквания при кандидатстване за европари

08:15 | 11.07.12 г. 3
Подкрепата за клъстерите не може да се отлепи от точката на замръзване

Христова очаква клъстерите у нас да се увеличават с времето. „През последната година имаше редица събития, които накараха хората да се замислят за обединяване в клъстери заради конкурентните им предимства“, коментира тя.

Ползите от обединенията на фирмите са много, допълва Геновева Христова. По думите й в едно подобно обединение е много по-лесно да се отдели ресурс за финансирането на научна и развойна дейност и да се работи за внедряването на иновации, отколкото в една самостоятелна фирма.

Клъстерите освен това увеличават възможностите си и вероятността да стъпят на външни пазари и да увеличат работата си, отколкото ако отделните фирми сами се борят за излизане на международните пазари.

Показателен пример е Българският мебелен клъстер, чийто председател е Геновева Христова. „На фона на общата криза и стагнация в мебелната промишленост, която миналата година регистрира 25-30% спад, мебелният клъстер през 2011 г. излезе с ръст от 10-12%“, посочи тя.

„Сега оборотите за първото шестмесечие са колкото оборотите за миналата година. Референциите се увеличават, бизнесът се разраства, доказваме се и имаме работа, защото сме клъстер“, коментира Христова.

Спънки и проблеми

Въпреки резултатите, които постигат фирмите, обединени в клъстери, и политическото говорене за приоритетно развитие на тези обединения, практиката показва точно обратното. Петър Статев посочва, че не е ясно къде в приоритетите на икономическото министерство стоят клъстерите, особено след като агенцията за малки и средни предприятия се вля в икономическото министерство, както и след напускането на зам.-министър Жулиета Хубенова, която отговаряше за еврофондовете.

По думите му в момента кандидатстването по схемата за подкрепа на клъстерите с европейски пари е обезсмислено, освен ако фирмите нямат интерес да източват европейски средства. Освен това нито един клъстер не е кандидатствал по инвестиционната компонента на схемата за подкрепа на фирмените обединения заради тежките изисквания, допълни Статев.

Геновева Христова посочи, че освен тромавите административни процедури, сред основните проблеми е и затормозената комуникация с централната власт. Според нея регионалните офиси на главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", която е управляващ орган на оперативната програма, изпълняват ролята на своебразни пощенски кутии.

Последна актуализация: 08:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Forex Master
преди 11 години
Хаха... Не знаеш само колко си прав! Масово се използват чуждици и то новоизмислени чуждици. Целта е не да се изясни нещо а да се скрие истината. А истината е много проста... Ще съчиняват все нови и нови изсквания само и само да не ти дадат пари. Защото в ЕС пари нема! Действайте! Те пари нямат да предпазят банките си от фалити ти и от тях чакаш... Всеки който животът му зависи изцяло от "европейски" пари и програми по добре да вземе да се гръмне и да не се мъчи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Може и обединение на промишлени комплекси. То и в статията си така сте го написали даже - "като досега са сформирани общо 42 подобни обединения", ама инак държите да звучите по модерно:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Ай стига с тези чуждо езикови думи клъстери та клъстери -то не бе промотиране, диверсифициране и куп още простотии! Какъв клъстер, то си е промишлен комплекс това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още