IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горските увеличават с 10% добива на дървесина заради пика в търсенето

От складовете в гората дървата се продават по 30-40 лв. за кубик, а на дребно в градовете кубикът нарязана дървесина вече се предлага по 80-100 лв.

15:17 | 30.08.12 г.
Горските увеличават с 10% добива на дървесина заради пика в търсенето

Държавните горски предприятия ще увеличат с 10 на сто добива на дърва за огрев, за да покрият нарасналите потребности на пазара. Така до октомври ще бъдат пуснати още 500 хиляди кубика, достатъчни за отоплението през зимата.

Това е обявил земеделският министър Мирослав Найденов при днешното си посещение в един от складовете на „Югозападното държавно горско предприятия“, което се намира до благоевградското село Обел, съобщиха от агроведомството.

Решението е взето заради нарасналото потребление на дървесина в страната, наблюдавано още от юли месец, когато заради износа за Гърция вътрешните цени рязко скочиха.

Докато от складовете в гората дървата се продават по 30-40 лв. за кубик, то на дребно в градовете кубикът нарязана дървесина вече се предлага по 80-100 лв.

През същия период на миналата година цените са били с 20-25% по-ниски.

С кметствата по места се обсъжда вариант, при който общините да транспортират дървесината до домовете на хората, което досета не е правено, съобщи Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още