IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Занчев: БДЖ "Товарни превози" трябва да стане частна собственост

Скоро ще стане ясен пълният пакет от реформи за железницата, който в момента се дискутира от ръководството, заяви новият шеф на холдинга

08:45 | 31.08.12 г. 2
<p>
	Велик Занчев&nbsp;се надява&nbsp;приватизацията на &quot;Товарни превози&quot; да&nbsp;реши голяма част от проблемите на холдинга. <em>Снимка:</em> <em>Личен архив</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Велик Занчев се надява приватизацията на "Товарни превози" да реши голяма част от проблемите на холдинга. Снимка: Личен архив

 

- Според Вас финансовият министър Симеон Дянков имаше ли правото да спре субсидията на железницата?

Нямаме еднозначен отговор по този въпрос. Ще търся възможности за срещи с експерти от Министерство на финансите, за да изчистим това недоразумение. Като казвам недоразумение, имам предвид спирането на субсидията.

- Вече е преведена субсидията за август, но за юли все още не. Какво се случва в тази насока?

Все още нямаме отговор от Министерството на финансите и транспортното министерство по този въпрос. Предстоят срещи с представители на финансовото министерство.

- Ще получите ли субсидията за месец септември?

Би трябвало. Ние си изпълняваме задълженията по договора между държавата и „БДЖ – Пътнически превози“, затова би трябвало следващия месец да получим субсидията за септември.

- От догодина какъв брой от безплатните карти за пътуване ще бъде намален?

Със сигурност броят на картите ще бъде редуциран. В момента работим по този въпрос.

- Наскоро стана ясно, че най-вероятно от 1 януари 2013 г. ще има повишение на цените на билетите за пътуване с до 10%. Вече изяснено ли е с точност процентното увеличение?

Готвят се разчетите. Искаме да видим какво ще покажат цифрите. Да видим каква е себестойността на билетите и тогава ще предложим краен вариант. Прави се проучване на пазара на алтернативните превозвачи. В цял свят цената се формира на базата на два параметъра. Единият е себестойност на продукта, а другият е пазарната цена. Обикновено се следи себестойността да бъде ниска, много по-ниска от продукта, който предлагаш на пазара. Така че, ще видим какви са възможностите, както и какво показват разчетите и чак тогава ще определим промяната в цената.

- А кога ще стане ясна промяната в цените?

Промяната би трябвало да влезе в сила от 1 януари 2013. Не знам досега какви разговори са били провеждани във връзка с увеличаването на цените на билетите. Както вече казах, това каква ще бъде промяната ще покажат разчетите. Моите очаквания също са за до 10% увеличение. Цената е точна цифра, и за да стигнем до нея трябва да направим нашите разчети. Цената се определя именно на база на тях. Когато сме готови ще представим своите предложения на Министерство на транспорта за промяна в тарифата.

- Наскоро стана ясно, че има два чуждестранни оператора от Румъния и от Белгия, които искат да се включат на пазара на пътническите жп превози у нас. Имате ли информация по темата?

Не, нямам информация по темата.

- Във връзка с „Товарни превози“ и приватизацията им, каква е очакваната сума за сделката?

В момента се прави оценка. Има цял екип от оценители, които ще я изготвят. Когато излязат с оценката и доклада, тогава ще видим. Процесът изцяло се води от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Ние ще им съдействаме максимално, за да може този процес да бъде ускорен и максимално прозрачен.

- Каква е вашата лична прогноза за приватизацията?

Не мога да направя оценка за процес, който все още не е започнал. Процесът е нов, с нови критерии. Без да имаме оценка, без да имаме зададени новите критерии, без да знаем колко ще са участниците не мога да дам прогноза. Мога само да кажа, че средствата получени от сделката ще бъдат използвани, за да се покрият част от задълженията по кредите, които БДЖ има.

- Ако не се появи инвеститор, който да прояви интерес?

Според мен „Товарни превози“ трябва да стане частна собственост. Държавата трябва да получи максимално висока и логична цена за това дружество. От страна на Агенцията за приватизация трябва да се направи всичко възможно за продажба на дружеството на стратегически инвеститор, който да го развие.

- Бяха закупени 30 спални вагона от Турция. Какво се случва с тях?

В момента 6 от тях са вече у нас и се намират в района на Пловдив. Още 14 вагона са на границата с Турция и чакат да влязат в страната. До края на годината трябва да пристигнат и останалите 10 вагона.

- А кога ще влязат в експлоатация?

В момента производителят има проблеми със сертификата, който е за експлоатация в рамките на Европейския съюз. След като получи сертификатите за тези вагони от британската фирма Correl Rail, турският производител ще ги изпрати у нас, след което документите ще постъпят в Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ към Министерство на транспорта. От там трябва да получим разрешение за тяхното движение на територията на България.

- Колко време ще отнеме тази процедура?

Зависи колко време ще се бавят с издаването на нужните сертификати. Не мога да прогнозирам, но ние правим всичко възможно, за да си получим вагоните и да ги въведем в експлоатация. Всяко наше действие трябва да бъде не само целесъобразно, но и законосъобразно. Тези вагони трябва да минат това сертифициране, за да сме наясно, че  отговарят на всички изисквания на ЕС. Каквото трябваше да се направи от наша страна от гледна точка на тестовите изпитания, вече е свършено.

Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Два въпроса. Лесни. 1.Защо разделихте товарни и пътнически? 2. Защо товарни да станат частни? Въпросите според мен са риторични. Всичко което се прави с железниците е копие на разграбването на всички големи предприятия. И НАРЯЗВАНЕТО ИМ НА СКРАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още