IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Занчев: БДЖ "Товарни превози" трябва да стане частна собственост

Скоро ще стане ясен пълният пакет от реформи за железницата, който в момента се дискутира от ръководството, заяви новият шеф на холдинга

08:45 | 31.08.12 г. 2
<p>
	Велик Занчев&nbsp;се надява&nbsp;приватизацията на &quot;Товарни превози&quot; да&nbsp;реши голяма част от проблемите на холдинга. <em>Снимка:</em> <em>Личен архив</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Велик Занчев се надява приватизацията на "Товарни превози" да реши голяма част от проблемите на холдинга. Снимка: Личен архив

 

- Вече пилотно бе снабден един локомотив с видеонаблюдение във връзка с превенция кражбите в холдинга. Ще инвестирате ли още средства в инсталирането на камери на всички локомотиви?

Доколкото знам този тест се е оказал успешен. Ще се анализира информацията от него, а охранителните фирми, с които работим, ще кажат своето становище. Ще видим какво ще покаже този анализ и дали нашите локомотиви ще бъдат достатъчно добре защитени - цялата система от резервоара до двигателя. След това ще бъдат предприети съответните действия за монтиране на видеонаблюдение във всички локомотиви.

- Колко средства ще се спестят, ако се вкара това видеонаблюдение?

Преди 2 години обемът на горивото, което се ползваше от двете дружества беше около 32 цистерни месечно. Сега разходът е 17 цистерни на месец. Ние сведохме кражбите до минимум и продължаваме да работим в тази насока. Поставянето на камери във всички локомотиви ще допринесе за още по-голямо редуциране на разходите за гориво.

- Колко губи БДЖ от кражби на година?

Има много кражби, които независимо от нашите усилия стават факт, но ние не можем да проследим в какъв точно обем са те. Оценките, които направихме в последните няколко месеца, сочат, че загубите от кражби на гориво в „БДЖ – Товарни превози” са сведени до 2 млн. лв., а тези в „БДЖ – Пътнически превози” - до 1 млн. лв. Но има много други активи, които могат да бъдат предмет на кражби, освен горивото.

- От къде ще бъдат взети средства за инвестицията във видеонаблюдението?

Средствата ще бъдат заделени от оперативната дейност на дружеството.

- Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че от догодина ще се придвижи кандидатстване по ОП “Транспорт” за закупуването на нови вагони?

Трябва да уточним, че има определен ред и условия, на които трябва да отговаря дружеството „БДЖ – Пътнически превози”, за да може да кандидатства по ОП „Транспорт” за отпускане на средства за закупуване на нов подвижен състав. Едно от условията, е дружеството да излезе на печалба. В момента то се движи добре и е на печалба от 12 млн. лв. към 31 юли т.г.

Като говорим за финансови резултати, финансовият резултат за първите седем месеца на 2012 г. на цялата БДЖ – Група (холдингът и двете дъщерни дружества), е около 10 млн. лв. загуба. Като направим едно сравнение със същия период на 2011 г., когато загубата е 23 млн.  лв., виждаме, че финансовият резултат е по-добър с 13 млн. лв.

- На какво се дължи този по-добър финансов резултат?

Свихме максимално разходите и оптимизирахме дейностите. Възможно е да се дължи и на по-добрия мениджмънт.

- А какво се случва същевременно със заемите, които дружеството има? Изпращат ли ви писма кредиторите, търсят ли диалог с вас?

Ние сме в отворен режим на кореспонденция, тъй като тези заеми са взети отдавна. По време на сключването на тези договори за кредити не са правени разчети как тези заеми ще се изплащат от оперативната дейност на дружеството. Със сигурност на всички е било ясно, че тези заеми не могат да се изплатят от оперативната дейност на дружеството, но въпреки това те са били вземани. Състоянието, в което в момента се намира Холдинг БДЖ не позволява да  бъдат плащани вноски по главниците на кредитите, затова се плащат вноски само по лихвите. След приватизацията на „БДЖ – Товарни превози” се надяваме да се разплатим с част от кредиторите.

- Към момента каква е стойността на всички задължения?

Задълженията са доста. Главницата по втория облигационен заем е 105 млн. евро, които тепърва предстоят да бъдат плащани. Отделно имаме лихви за просрочия. Срещу този заем са били заложени 25 дизелови мотриси Siemens и 5 хиляди товарни вагона.

- Облигационерите могат ли да изявят правото си върху тях?

Водим преговори с облигационерите и с Kfw. Задлъжнялостта на холдинга е много голяма. Търсим варианти за баланс. Освобождаваме се от излишните разходи и неоперативни активи. Разчитаме на продажбата на "Товарни превози", за да покрием част от задълженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Два въпроса. Лесни. 1.Защо разделихте товарни и пътнически? 2. Защо товарни да станат частни? Въпросите според мен са риторични. Всичко което се прави с железниците е копие на разграбването на всички големи предприятия. И НАРЯЗВАНЕТО ИМ НА СКРАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още