IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва контрола върху компенсациите за старите блокове на АЕЦ "Козлодуй

От 2014 г. е възможно страната ни да не получава субсидии за енергийна ефективност

16:32 | 19.09.12 г.
ЕС засилва контрола върху компенсациите за старите блокове на АЕЦ "Козлодуй

Европейският съюз обмисля механизъм за контрол върху компенсациите, които отпуска на България за затворените четири реактора на АЕЦ "Козлодуй", като от следващата година вероятно няма да се отпускат средства за подобряване на енергийната ефективност.

Това се предлага в регламент на Съвета на ЕС, който се обсъжда в Комисията за промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Досега около 43% от средствата отиваха за смекчаването на последиците от предсрочното закриване на четирите по-малки блока в "Козлодуй", но според Брюксел това бави демонтажа на реакторите.

Затова и държавите членки предлагат занапред България да не използва компенсации за подобряване на енергийната ефективност и екология, за модернизиране на енергийните мощности и за нова инфраструктура. Целта на новата програма е извеждането от експлоатация да стане необратимо.

С тази цел отпусканите средства ще бъдат само за демонтаж на турбинните отделения на четирите блока, за разглобяване на големи реакторни компоненти, за обработка на ядрените отпадъци, както и за контрол, одит и изпълнение на програмата.



За да продължи да получава пари и занапред, до 1 януари 2014 г. България трябва да представи план с календар и сметка за разходите, необходими по изваждането от експлоатация.

От пресофиса на евродепутата съобщиха също, че кабинетът трябва да подготви и програма за източниците на финансиране от бюджета, тъй като за приключването на демонтажа са необходими още 668 млн. евро

Страната ни трябва да адаптира в националното законодателство и европейските директиви за ядрената безопасност и за управлението на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци, които изискват и изграждане на постоянно ядрено хранилище.

Ако изпълни тези условия, страната ни ще разчита до 2020 г. на компенсации от 208,5 млн. евро, въпреки че София заяви 450 млн. млн. евро, припомниха експерти.

Според плановете на София демонтажът на турбинните отделения трябва да завърши до 2020 г., разглобяването на големите компоненти и оборудването е планирано за 2015-2016 г., строителството на ядрено хранилище за отпадъци да започне след 3 г.

България има да получава през 2013 г. още един транш от общо 867,8 млн. евро компенсации от ЕС за затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", договорени до момента. Разчетите на София сочат, че извеждането им от експлоатация ще струва общо 1,86 млрд. евро.

Последна актуализация: 12:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още