IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на нелегалните цигари на българския пазар е намалял до 15,3%

В пограничните населени места контрабандата е разпространена и пазарният дял на цигарите без бандерол е към 26%, отчитат производители

19:19 | 11.10.12 г.
Делът на нелегалните цигари на българския пазар е намалял до 15,3%

До 15,3% е намалял делът на нелегалните цигари на българския пазар през първите шест месеца на годината, съобщиха производители на цигарени изделия, участващи в инициативата „Срещу незаконната търговия с цигари“.

Данните са от специално проучване и са били представени по време на среща с министъра на финансите Симеон Дянков и директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Според проучването през 2010 година делът на незаконните цигари на пазара е бил 34,5%, през 2011 година вече е 23,3%, а в първото полугодие на тази година достига 15,3%.

Като цяло данните са обнадеждаващи, но все пак на отделни места – в малките погранични населени места контрабандата е разпространена и пазарният дял на цигарите без бандерол е към 26%. Между 30 и 35% е той в градовете Сливен, Хасково, Пазарджик, Видин и Лом.

„Лидер“ е Кюстендил, където над половината от цигарите (51,5%) са незаконен внос. Тревожна е ситуацията в Сандански (45,8% е делът на незаконните цигари на пазара) и Благоевград (43,1%).

Представителите на тютюневите компании са предложили да се избягват неочакваните и резки промени в данъчната политика, както и разбира се, да се продължи с борбата с нелегалния внос. 

До 2018 година акцизът на цигарите у нас трябва достигне минималните нива в ЕС – 90 евро за 1000 къса.

Предложението на производителите е това да стане плавно, за да се избегне ръст на контрабандата. „Не възнамеряваме да променяме акциза през 2013 година“, коментира от своя страна финансовият министър Дянков.

Той допълни, че можем да достигнем европейските нива с промяна през 2016 – 2017 година. В момента акцизът на цигарите у нас е 76 евро на 1000 къса.

Що се отнася до пресичането на контрабандните канали Ваньо Танов обясни, че следващите стъпки ще бъдат насочени към жп-превозите и „зелената“ граница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още