IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До септември митниците са събрали с 500 млн. лв. повече спрямо 2011 г.

Ръст от 80 млн. лв. се отчита и при акциза на цигарите

10:15 | 25.09.12 г.
До септември митниците са събрали с 500 млн. лв. повече спрямо 2011 г.

Към края на август Агенция „Митници“ отчита 500 млн. лв. ръст в приходите в сравнение със същия период на миналата година. Увеличение от 80 млн. лв. се наблюдава дори от акцизите върху цигарите.

Това съобщи в интервю за „Нова телевизия“ директорът на митниците Ваньо Танов, представяйки резултатите по събираемостта на акцизите, чиито темпове продължават да нарастват въпреки очакванията за спад, особено след забраните за пушене в заведенията и прогнозите за ограничаване на потреблението на цигари.

„През лятото не беше отчетен сериозен спад в потреблението на тютюневи изделия, защото голяма част от ресторантите имат градини и това не се отрази сериозно върху бранша“, коментира още Танов. Според него евентуален спад може да се наблюдава през зимата, но това нямало да се отрази съществено върху общите приходи.

Експертните прогнози сочели, че до края на годината заложеният план за приходите от мита и акцизи ще бъде изпълнен, обяви още Танов.

Положителен ефект се отчита и от мерките срещу контрабандата на цигари, похвали се шефът на митниците. Като припомни, че през 2010 г. през страната ни са преминавали 40% от нелегалните канали на цигари без бандерол в Европа, Танов припомни, че през миналата година този дял е спаднал на 22%, а очакванията за тази година са за 15% дял на контрабандата.

По повод кадровата политика в системата шефът на митниците обясни, че след приключили съдебни производства са уволнени 18 митничари. В ход са още 30 проверки. Въпреки че някои от уволнените служители се връщат на работа след спечелени дела срещу митниците, ръководството на агенцията отново ги уволнява. "Хора с прякори нямат място в системата", категоричен беше Танов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още