IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танов: Очакваме събираемостта на акцизите да нарасне до 1 млрд. лв.

Митниците и НАП въвеждат информационна система за електронно отчитане на данъците и акцизите

10:19 | 28.05.12 г. 2
<p>
	<em>Директорът на Агенция &quot;Митници&quot; Ваньо Танов </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов      Снимка: БТА

С въвеждането на новата информационна система за отчитане на акцизите в митниците се очаква данъчните приходи да бъдат повишени от 700 млн. лв. до 1 милиард лева в рамките на една година.

Това съобщи в интервю за БНТ директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, представяйки мерките за повишаване на данъчната събираемост и намаляването на корупционните практики в системата.

С изграждането на информационната система (БАТИС) всички данни за акцизите и митата на внесените стоки ще се следят дистанционно, ще се правят и автоматични засечки с фирмените счетоводства чрез връзката с Националната агенция за приходите (НАП), поясни още Танов.

Въпреки че изграждането на системата все още е на етап тръжна процедура за избор на изпълнител, в агенцията се подготвят за съответното преструктуриране, което предвижда пренасочване на митнически служители към други отдели.

С новата система ще снижим до минимум човешкия фактор при обработка на данните от митническите декларации, което допълнително ще намали корупционния елемент, поясни още шефът на митниците.

Въпреки мерките, предприети от ръководството за ограничаване на корупцията в системата, Танов призна, че половината от уволнените заради корупция митничари отново се връщат. Причината е, че митническите органи нямат правомощията да разследват, затова и в голяма част от случаите не може да се докаже престъпна дейност, извършена от уволнените служители.

Танов не можа да посочи колко митничари са напуснали агенцията за последните три години, но обясни, че само през миналата година дисциплинарно са били уволнени 47 митничари.

Като постижение Танов отчете новата система, която се прилага при назначенията, изключваща политическите протекции, прилагани досега.

„Все още има служители, чието усещане е, че старата система да събират определени средства съществува. Затова и при кандидатстването на новите кадри прилагаме контролни тестове. Тези тестове ще важат и за старите служители, за да проверим дали са податливи на корупционни практики“, поясни още Танов.

В следващите три дни подобни тестове ще бъдат проведени за всички служители на митницата в Свиленград, поясни още Ваньо Танов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Хайде сега пък ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Очаква, но не гарантира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още