IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на митниците започва собствено разследване на корупционните практики

За три години от системата са били освободени 1114 души, съобщи директорът на агенцията Ваньо Танов

10:42 | 10.05.12 г. 2
<p>
	<em>Директорът на Агенция &quot;Митници&quot; Ваньо Танов</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов      Снимка: БТА

Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов е започнал собствено дисциплинарно производство за разследване на корупционните практики в системата, след като през миналата седмица при спецакция на полицията на граничния пункт "Капитан Андреево" бяха задържани 30 служители с обвинение за получаване на подкупи.

Това съобщи Танов в интервю за bTV, като поясни, че проверката се налага, за да изясни лично за себе си дали ръководният състав е знаел за подкупите и за тяхното разпределение. Шефът на митниците обеща, че всеки отговорен за случилото се „ще си замине от системата”.

След реализацията на акцията, подготвяна в продължение на три месеца, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви пред bTV, че Танов не е бил информиран за нея. В днешното интервю шефът на митниците благодари за разкритията, без да изрази притеснение от факта, че той не е бил информиран за проверката.

За последните три години шефът на ведомството неведнъж е обявявал, че предприема сериозни мерки срещу ограничаването на корупционните практики. Запитан дали носи отговорност за случая от миналата седмица, той заяви, че според него „няма никаква вина”.

За последните три години от системата са били освободени 1 114 митничари, немалка част от които са „плували, загребвайки”, поясни Танов. Според него борбата с корупционните практики видимо трудно би се преодоляла само с кадрови назначения.

Избирането на екипи за смените става на случаен принцип с теглене на номера чрез компютър. На 10 човека един може да работи на друго място. Някои от свиленградските митничари могат да стоят само на пиаца, но не и да боравят с компютър, разкри още бившият шеф на ГДБОП.

Танов разкри също, че голяма част от сегашните служители на агенцията не могат да минат теста за лоялност. Той даде за пример „Капитан Андреево”, където нито един човек не успял да вземе препитването, състоящо се от 120 въпроса. С течение на времето тези хора ще бъдат освободени, каза Танов.

Този вид тестове не са предназначени за работещите в системата, а само за хората, които искат да се издигнат в системата, както и за новопостъпващите. Практиката обаче показала, че дори младите хора не успяват да покрият минимума от 70% верни отговори, които трябва да дадат по време на изпита.

Шефът на митниците призна, че на митническите пунктове „Калотина” и „Свиленград” има корупционни практики. На втория пункт дори има липса на служители, които могат да изпълняват повече от една функция, посочи Танов.

Въпреки това Танов посочи, че на митниците им трябва нов профил, който според него вече е постигнат. „От началото на годината сме изпитали 5900 души, като от тях 118 са назначени на работа. Тези хора са най-добрите в държавата. Пресяването е огромно, тъй като минават през всички тестове, които са възможни", заключи още Танов. 

Въпреки подбора, изкушенията остават големи, призна бившият шеф на ГДБОП. По думите му пропускането на един камион пълен с контрабандни цигари може да донесе на един митничар между 20 и 50 хил. евро. Именно затова се налага допълнително премиране. През миналата година всеки служител, хванал подобен камион, е получавал между 3 и 5 хиляди лева допълнителни пари. Само така корупцията щяла да се намали до минимум, каза Танов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
promanbg
преди 12 години
Ясно, значи и той е замесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още