IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво провали митничарите от Свиленград в тестовете за лоялност

До седмица ще стане ясно дали митническото бюро ще бъде закрито, както поиска шефът на агенцията Ваньо Танов

12:30 | 01.06.12 г.
Какво провали митничарите от Свиленград в тестовете за лоялност

Склонност към кражба и злоупотреби. Това е показал тестът за лоялност, проведен сред служителите на Агенция „Митници” в Свиленград. Това съобщи пред bTV Маргарита Германова, главен психолог в агенцията, по повод проведените тестове сред служителите на южната митница, поискан от директора на агенцията Ваньо Танов.

След обявяването на резултатите, според които 17% от явилите се на проверката "са се провалили тотално", а 40 на сто "са демонстрирали контрапродуктивно поведение", Танов обяви, че се обмисля закриването на звеното в Свиленград. Единият от вариантите бил то да мине под шапката на структурите в Бургас или Пловдив.

Окончателното решение трябва да бъде взето от вицепремиера Симеон Дянков, на чието подчинение е агенцията, като вероятно то ще бъде обявено до една седмица.

Директорът на отдел „Човешки ресурси” в митническата агенция Елена Кирилова потвърди, че тепърва ще се решава съдбата на звеното в Свиленград на министерско ниво.

По думите й много от „изпитаните” митничари получили нормален резултат в скалата „лъжа", но пък показали склонност към контрапродуктивно поведение.

„Това се забеляза най-вече във втория ден на теста, когато много от служителите са работили „групово” – отговорите и резултатите им бяха сходни. На това се дължат и лошите показатели след това - който иска да манипулира теста, излиза с негативен резултат, трябва да са честни”, посочи отговорничката за подбора на кадри в митниците.

В теста за лоялност се съдържат 69 въпроса, сред които имало такива като "бягал ли си от час", "бихте ли уволнили служител, взел 10 лева подкуп", "бихте ли върнали намерено портмоне?" и др.

Подвеждащи и отговорни за провала на част от служителите се оказали въпроси като "колко пъти досега се е случвало във вашата работа да вършите неща, които не са съвсем редни", "колко пъти сте знаели за пари и стока, които ваши колеги са взимали на работното си място, без да бъдат хванати", "какво бихте направили, ако знаете, че ваши колеги са извършили нарушение в сериозна вреда на фирмата" и др.

„При обработката на тези питания излязоха определени тенденции и нагласи за неморални поведения, например склонност към кражба – това е признато индиректно, защото директно се отрича”, пояснява психологът Германова.

Този тест се ползвал непрекъснато, включително и като изискване за повишение във вътрешната йерархия. „Така че и от другите митници много хора са преминали през него, той не е нещо ново”, каза в заключение Елена Кирилова.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още