IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е водеща в ЕС по ниво на заетост в хотелите през юни

След нашата страна по заетост на легловата база се нареждат Кипър, Малта и Великобритания

14:29 | 22.10.12 г.
България е водеща в ЕС по ниво на заетост в хотелите през юни

Най-голямо ниво на заетост на легловия фонд в хотели и други места за настанявания сред държавите-членки на Европейския съюз е отчетено в България - близо 90 % заетост на местата за преспиване. 

Това сочат данни от изследване на Евростат за нивото на заетост на хотелската база в ЕС през юни 2012 г.

Последен анализ на Националния статистически институт (НСИ) пък показва, че през август 2012 г. реализираните нощувки у нас са били около 4,8 млн. броя, от които 3,5 млн. са на чужденци.

Около 1 млн. души, от които 780 хиляди чужденци, са използвали местата за преспиване у нас през най-атрактивния месец от летния туристически сезон. Приходите от тези нощувки са били за около 200 млн. лева, от които 158 млн. лв. са генерирани от чуждестранни посетители.

Зад България в класацията на Евростат по отношение заетостта на местата за преспиване остават Кипър (77,4%) и Малта (75,7%). След това се нарежда Великобритания - броени седмици преди летните олимпийски игри в страната са отчетени 72% заетост на легловия фонд.

Дори добре развити туристически дестинации, като Франция и Испания, отчитат съответно 70 и 60 на сто заетост на местата за преспиване през периода на изготвената статистика.

В Словакия е регистрирано най-ниско ниво на заетост на местата за преспиване - едва 33,7 на сто. На предпоследно място се нарежда Румъния - 35,3% заетост и Полша - 44 на сто.

Данните на Евростат показват, че за първите шест месеца на 2012 г., нетният коефициент на местата за преспиване в ЕС отбелязва спад от минус 0,5 процентни пункта в сравнение със същия период на 2011 г.

Същевременно само в четири държави-членки на ЕС - България, Латвия, Литва и Германия - се наблюдава увеличение от 1% на коефициента на заетост в местата за преспиване в сравнение с 2011 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още