IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономически растеж от 1% за 2012 г. предвиждат от ЦИР

Заслуга за него ще има по-активното вътрешно потребление през второто полугодие, коментира Георги Прохаски

13:32 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономически растеж от 1% за 2012 г. предвиждат от ЦИР

За 2012 година ръстът на БВП ще бъде над 1 процент, като заслуга за него ще има по-активното вътрешно потребление през второто полугодие. Това каза директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски, след като представи редовния доклад на центъра за състоянието на икономиката, предаде БТА. 

Прохаски посочи, че през второто тримесечие на тази година растежът на БВП е малко по-голям от този през първото и на годишна база се е увеличил до 1 на сто при 0,9 на сто за първото тримесечие на годината.

„От всички десет сектора, които се следят в икономиката, само три ще бъдат със спад през тази година, докато през миналата година само три бяха в растеж. Ръстовете са много скромни и не могат да очертаят висок общ ръст на икономиката“, коментира експертът.

Инфлацията за цялата година вероятно ще е около 4 на сто, а безработицата ще се задържи над 12 процента към края на годината, прогнозира Прохаски.

Той посочи, че икономиката се възстановява от забавянето през последните години, но развитието на световната икономика не позволява по-голяма динамика.

Прогнозата на Прохаски е, че през 2013 година може да се очаква ръст на БВП от 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още