IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат още 100 млн. лева за общините чрез фонда за енергийна ефективност

Общините ще получат финансирането при облекчени условия, коментира енергийният министър Делян Добрев

13:50 | 14.11.12 г.
Отпускат още 100 млн. лева за общините чрез фонда за енергийна ефективност

Чрез фонда за енергийна ефективност ще финансираме общините допълнително със 100 млн. лв. при преференциални условия, съобщи енергийният министър Делян Добрев по време на конференцията "Инвестиционни механизми за енергийна ефективност". 

До момента фондът е оперирал с ограничен ресурс от 10 млн. евро, уточни още Добрев, цитиран от пресцентъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). 

Средствата от фонда за енергийна ефективност ще се отпускат за общините при още по-облекчени условия. Една от идеите, обсъдени с Министерствоо на финансите, е кредитите да бъдат безлихвени с тригодишен гратисен период, става ясно от думите на министъра. 

Най-важният ресурс за финансиране на мерки за енергийна ефективност е оперативната програма „Конкурентоспособност“ чрез схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика“. По тази схема са отделени 150 млн. евро безвъзмездна помощ и 150 млн. евро кредит от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. 

Така всяко малко и средно предприятие може да се възползва от възможностите на оперативната програма, обясни Добрев и допълни, че този ресурс трябва да бъде използван по най-бързия начин. 

"Хубавото на тази програма е, че не е необходимо да се изчаква да се съберат достатъчно проектни предложения, за да бъдат оценени", каза енергийният министър. Всяко проектно предложение се оценява веднага след постъпването му и ако е необходимо - се изпраща за коригиране.

Друга възможност за финансиране на мерки за енергийна ефективност е Международен фонд „Козлодуй“, по който има сключени споразумения за 47 млн. евро.

Средствата ще се разпределят между 243 обществени сгради, от които най-голям процент са училищата и детските сгради, припомни Добрев. В края на ноември започва процедура за избор на строител и строителен надзор и през март ще започне изпълнението на мерките, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още