IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще настоява за нов газов договор за шест плюс четири години

Правителството има свои козове пред Русия за подписването на договора и не желае да ги издава до утре, каза премиерът Бойко Борисов

16:52 | 14.11.12 г. 2
България ще настоява за нов газов договор за шест плюс четири години

                                                                                                                                                                    От: Мария Папазова

При предстоящото утре подписване на договора за доставка на синьо гориво България ще поиска договорът с руската „Газпром“ да бъде сключен за шест години плюс четири години, в случай че у нас не бъде открит газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов ден преди страната ни да подпише окончателното инвестиционно решение за изграждане на газопровода "Южен поток".

Министър-председателят Бойко Борисов днес отказа да коментира споразумението и заяви, че утре при подписването ще станат ясни параметрите около цената на газа и проекта „Южен поток“.

Мотивите му за отказ от коментар бяха, че България има свои козове пред Русия за подписването на договора и не желае да ги издава. Той обясни, че от Москва доста успешно използват местните медии, за да измъкват информация, като пускат изявления и после се чака реакция. 

Борисов призова българските журналисти да не се подвеждат по тази схема. Той не обясни точно какви козове смята да използва и какво се надява да постигне с тях.

„След по-малко от 24 часа ще говорим за това, толкова ли е сложно да изчакаме“, заяви Борисов. Той допълни, че за него преговорите с “Газпром“ не са тема на седмицата, защото правителството прави и други неща.

Борисов посочи, че вече се работи активно за местен добив на газ. Според него до шест години страната ни ще може да започне да добива големи количества газ, а тези “плюс четири години“ ще са за подсигуряване, в случай че не успеем.

Темата за прозрачността на преговорите, които се водят с “Газпром“ за цената на доставките на газ и “Южен поток“ се коментира активно в общественото пространство, след като миналата седмица икономическият министър Делян Добрев изненадващо обяви, че правителството обвързва цената на синьото гориво от руската страна с проекта „Южен поток“.

Междувременно министър Делян Добрев даде няколко изявления по темата, а вчера дори събра журналисти на извънредна пресконференция. Всички от кабинета изказаха категорична позиция, че няма тайни преговори, но съмненията на опозицията останаха.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Не ми се вярва Дянков да е в състояние да извади кой знае какъв заек от ръкава, но ако все пак се опъне яко???...а бе тия *** по-скоро ще го гръмнат като Луканов. По-вероятно е да измолят някаква дребна отстъпка допълнително, че мутрагена после да има с какво да се хвали, особенно преди избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Дянков май ги е зашляпал наред. Дерзай Дянков, дерзай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още