IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще строи газови централи у нас

Русия има намерение да построи две парогазови електроцентрали, за които са избрани вече потенциални площадки, заяви шефът на компанията Алексей Милер

18:16 | 15.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" ще строи газови централи у нас

Шефът на „Газпром” Алексей Милер потвърди намерение концернът да строи газови електроцентрали в България.

Русия има намерение да построи две парогазови електроцентрали, за които са избрани вече потенциални площадки. От това, според Милер, ще спечелят българските потребители на електроенергия, а и ще се отворят нови работни места.

Милер очаква ръст в консумацията на газ у нас. Той уточни, че потреблението на синьо гориво в България може да се стимулира и с други механизми, които тепърва ще се обсъждат.

Припомняме, че при отказа на България да изгражда втора атомна електроцентрала, имаше информация, че на площадката на „Белене” ще се прави парогазова електроцентрала, която ще получава гориво директно от „Южен поток”.

Отстъпката в цената на природния газ за България била постигната трудно, с преговори по телефона с руския президент Владимир Путин и то в последния момент. Това съобщи в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, който не скри задоволството си от новите цени от януари 2013 година.

Огромно усилие било и споразумението за премахване на посредниците при доставка на газ от Русия. Досега трите посредника са прибрали милиони от българските потребители, стана ясно от думите на Борисов. 

Премиерът увери, че заради отстъпката ще се понижи цената на топлоенергията, но посочи, че сметките на енергийния регулатор ДКЕВР ще покажат как и с колко.

Премиерът призна, че преговорите са били тежки, защото на базата на обемите всеки долар по-малко е голяма разлика. Постигнатата цена е малко по-висока от тази на Германия, тоест на държавите, които не инвестират милиарди евро в разработка на газовите находища в Русия.

„Вече си изпатихме с газовата криза и подобна тръба през България гарантира, че ние винаги ще можем да си отклоним газ и няма българските граждани да останат на студено както тогава“, беше категоричен министър-председателят.

Председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер увери, че подписването на двата документа в един ден е случайно и се е наложило заради кончината на патриарх Максим на 6 ноември.

Този газопровод ще даде допълнителна сигурност на доставките на газ в България, заяви Делян Добрев. Според него газопроводът ще се изплати за 15 години. Предстоят процедури за избор на строител, за доставчик на тръби, за строител на компресорните станции.

България е последната от държавите, участващи в проекта, която подписа окончателното инвестиционно решение. Газопроводът „Южен поток“ ще минава още през територията на Сърбия, Унгария, Словения, докато стигне до Италия.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Това наричам аз "далновидна" държавна политика. Отказахме се от най-екологичната и евтина енергия - ядрената, в която имаме традиции и потенциал и се обрекохме да плащаме и ние и децата ни и внуците ни на производителите на газ. Докато имаме такива "интелигентни лидери", няма да прокопсаме. "Честито" на всички българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още