IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията предупреждава за криза с дървата за огрев*

Управляващите посочиха, че такъв проблем няма и очакват ръст на добивите от горските стопанства в размер на 14% до края на годината

11:39 | 16.11.12 г.
Опозицията предупреждава за криза с дървата за огрев*

Преди началото на зимата може да се очертае недостиг и рязко повишаване на цените на дървата за огрев. За това предупредиха депутати от левицата в деня за парламентарен контрол, съобщи БТА.

Народните представители разискват ще има ли достатъчно дърва за огрев през новия отоплителен сезон и проблемите около търговете с дървесина. Депутатът от „Коалиция за България“ Димчо Михалевски направи запитване към земеделският министър Мирослав Найденов относно дългосрочната стратегия на правителството за гарантиране на дървата за огрев за населението.

По данни на Михалевски от септември търговете за продажбата на дървесина са спрени. От началото на годината са добити около 2,5 – 3 млн. куб. метра дървесина, като половината от нея е изнесена за Гърция.

В дискусията се включи и председателят на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава Танева от ГЕРБ. Тя посочи, че се очаква ръст на добивите от горските стопанства в размер на 14% до края на годината. За последните три години ръстът е бил между 5 и 10% годишно, уточни тя.

Земеделският министър Найденов допълни, че до края на октомври са били реализирани над 1 млн. куб. метра дърва за огрев, с което са задоволени нуждите на 200 хил. домакинства. Горските стопанства ще предложат още 300 хил. куб. метра до края на годината, а при нужда - има готовност за още, допълни още той. 

Според депутата Емил Димитров (ГЕРБ) няма получени оплаквания от кметове на населени места, че не могат да осигурят дърва за огрев за хората, вписани в списъците като социално слаби.

В момента цената на дървата за огрев в страната варира между 38 и 50 лева, в зависимост от това дали купувачът ги превозва сам или ползва транспорт, предоставен от горското стопанство, уточни той.

Думите на Димитров бяха опровергани от депутата Юнал Тасим (ДПС), който посочи, че кметът на Момчилград е съобщил, че 70% от населението на общината няма дърва за огрев. Заради износа ни към Гърция пък пазарът там е пренаситен, а у нас има дефицит.

След дискусиите Народното събрание даде своето одобрение на действията на правителството по отношение на действията за осигуряване на дърва за огрев за населението. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще трябва да изготвя анализ на цените на дървата за огрев и реализираните директни продажби, предвижда одобрената стратегия. 

Информацията ще бъде публикувана на сайта на министерството. 

*Информацията е актуализирана към 12:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още