IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В турското екоминистерство няма внесен проект за ТЕЦ край Резово

Турският зам.-министър на околната среда гарантира прозрачност, ако се появи искане за строеж на електроцентрала

16:26 | 07.12.12 г.
В турското екоминистерство няма внесен проект за ТЕЦ край Резово

В турското Министерството на околната среда и градоустройството няма постъпило инвестиционно предложение за строителство на топлоелектрическа централа в пограничните зони с България. Ако подобно предложение бъде внесено за оценка на въздействието на околната среда, българската държава ще бъде уведомена.

Това е уверил турският зам.-министър на околната среда Мохамет Балта българският екоминистър Нона Караджова. Двамата са разговаряли в Доха по време на срещата на върха за измененията на климата, организирана от ООН, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Проектът за строителство на централа край Резово става все по-митичен. В средата на ноември у нас се появиха слухове, че Анкара планира изграждането на атомна централа и топлоелектрическа централа в района. Това предизвика недоволството на хората и от двете страни на границата, които излязоха на протест.

След протестите се появиха съобщения, че Турция се отказва от изграждането и на двата типа централи в близост до границата ни.

По време на визитата на българския президент Росен Плевнелиев в Анкара обаче имаше нов обрат – президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че страната му е енергийно зависима и по тази причина се работи по всички проекти, които биха диверсифицирали източниците на енергия.

Той не даде категоричен отговор ще бъде ли изградена ТЕЦ и/или АЕЦ в близост до граничната зона с България

След срещата на Балта и Караджова става ясно още, че при поява на конкретен проект ще бъде дадена ясна и изчерпателна информация за него. Ако бъде започната и процедура за оценка за въздействието на околната среда, ще има прозрачност, а България ще бъде предупредена, декларира турският зам.-министър на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още