IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамковият договор в здравеопазването може и без подписа на БЛС, каза шефът на НЗОК

Българският лекарски съюз за втори път поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради „еднолично управление на сектора”

13:36 | 15.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Рамковият договор в здравеопазването може и без подписа на БЛС, каза шефът на НЗОК

Ако Българският лекарски съюз не подпише Национален рамков договор за 2013 година, остава в сила сега действащият, каза пред журналисти днес Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, цитиран от БТА.

Коментарът му беше по повод на заявеното намерение на БЛС да не подпише рамковия договор за следващата година.

Шефът на касата посочи, че според процедурата, договорът за обеми на работа и на цени за здравни услуги за 2013 година ще се обсъди в Надзорния съвет на НЗОК, после от здравното министерство и ще бъде приет от Министерски съвет.

Междувременно днес на протест пред Новотел Пловдив от Българския лекарски съюз /БЛС/ за втори път поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков, този път "за да има ред в системата". Преди месец БЛС поиска неговото освобождаване отново заради провала в здравнта политика.

Лекарите са изпратили две декларации до премиера, в които сигнализират "за действията на министър Дянков и за политизирането на здравната каса". По думите на председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов около 2 милиарда са здравните вноски, пренасочени от министър Дянков.

„Вицепремиерът е ресорен за здравеопазването и явно желае да управлява еднолично сектора”, заяви Райчинов. Според него НЗОК функционира като одържавен и политизиран орган. По думите му парите за здраве трябва да се използват единствено и само за здравето на нацията.

Лекарите смятат още, че не може да има методика за финансиране на болниците, която да не е съгласувана със съсловието, а да е решение на самата каса, стана ясно от думите на Райчинов.

„След като лекарите не участват в Националния рамков договор, няма как да участват и в разпределянето на парите, гласувани в бюджета”, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
konstanca
преди 11 години
С право лекарите искат оставката на Симеон Дянков. Къде отиват средствата от здравните осигуровки? В чии джоб?! Аз съм убедена, че и министърът на здравеопазването ще ги подкрепи. Десислава Атанасова е съвестен и хуманен човек и няма да допусне злоупотреби в системата на здравеопазването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още