IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще кандидатства за нови метровлакове и трамваи по европроект догодина

Над 40 млн. лв. за транспорт заделя в бюджета си Столична община през 2013 г.

18:00 | 17.12.12 г.
София ще кандидатства за нови метровлакове и трамваи по европроект догодина

През следващата година Столична община планира закупуването на нови 10 метровлака, които ще бъдат използвани за подземната железница към летището и бизнес парка в Младост.  Вагоните ще струват на общината около 50 млн. евро, а средствата за тях ще бъдат отпуснати от по ОП "Транспорт". Ведомството ще кандидатства за финансиране и за нови нископодови трамвайни мотриси и над 120 нови газови автобуса, които да станат част от мрежата на софийския обществен транспорт.

Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов, цитиран от БТА.

В рамките на плана за модернизация на системите за управление на движението в столицата ще бъдат поставени 6 нови светофарни уредби и енергоспестяващи LED секции. Ще бъдат подменени и голяма част от пътните знаци в София.

На събитието стана ясно, че в проектобюджета на Столична община за 2013 г. се предвижда за транспорт да бъдат заделени над 40 млн. лв. по бюджета ан общината.

Един от основните приоритети в областта на транспорта за 2013 г. е уличното осветление, за което ведомството ще търси финансиране по фонд "Козлодуй" на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

В тази връзка Христов коментира, че очаква през новата година да бъдат отпуснати средства в размер на над 3,36 млн. евро, които да бъдат инвестирани в обновяване на уличното осветление в ж.к. "Дружба" 1 и 2, град Банкя и бул. "Цариградско шосе". Освен това с тази сума ще бъдат направени и малки ремонти на енергопреносната мрежа в града.

За 2013 г. е планирано и изграждането на кръстовище на две нива при бул. "България" и бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" на стойност 23 млн. лв. В тази връзка Христов съобщи, че проектът представлява втория етап от изграждането на кръстовището на две нива при бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и ул."Георги Софийски", което се очаква да бъде пуснато за движение на 22 декември тази година.

През новата година общината ще ремонтира общо 15 мостове и съоръжения във Владая, Кремиковци и Нови Искър. С част от предвидените средства за 2013 г. се предвижда да бъдат обновени и подлезите на бул. "България" и "Ботевградско шосе".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още