IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г.

За деветмесечието той отчете 0,5% ръст на годишна база, но всяко повишение под 3% не подкрепя заетостта

08:44 | 03.01.13 г. 51
Автор - снимка
Редактор
БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г.

Търговският баланс

Търговският баланс на България остана отрицателен, въпреки очакванията, че кризата ще промени структурата на икономиката. Той бе положителен само през август 2011 г., в размер на 78 млн. евро (без включени разходи за вноса, с които балансът става отрицателен). За януари-октомври 2012 г. отрицателното ни търговско салдо е 6,06 млрд. лв., спрямо минус 4,3 млрд. лв. за същия период на 2011 г. и 5,4 млрд. лв. за 10-те месеца на 2010 г.

Международният туризъм продължава да крепи икономиката

Нетните приходи от международния туризъм продължават да подкрепят икономиката на страната, като неутрализират част от негативния ефект от отрицателния търговски баланс. За 10-те месеца на 2012 г. нетните приходи от международен туризъм възлязоха на 1,83 млрд. евро (3,6 млрд. лв.), или увеличение с 0,5% на годишна база.

Приходите от субсидии и българите работещи в чужбина

Нетните приходи от българите работещи в чужбина и от субсидии са другият стълб, който заедно с туризма неутрализира отрицателния търговски баланс. Така наречените текущи и капиталови трансфери се увеличиха с 8,75% на годишна база до 1,77 млрд. лв. за януари-октомври 2012 г.

Кризата в Европейския съюз доведе до забавяне на плащанията по проекти в България и държавният ни бюджет излезе на дефицит. Дефицитът по европейските средства е в размер на 551,2 млн. лв. към октомври 2012 г. Именно този дефицит е официалното оправдание да няма коледни добавки към пенсиите.

Преките чуждестранни инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции в България намаляха до минус 41,1 млн. евро за октомври 2012 г., спрямо плюс 368,9 млн. евро за октомври година по-рано.

Така е очертана ясна тенденция на влошаване на ПЧИ, като за третото тримесечие на 2012 г. те са за 425,6 млн. евро, като намаляват с 3% на годишна база. За второто тримесечие те бяха за 449,9 млн. евро, като се увеличиха със 105% на годишна база. Още по-внушителен бе ръстът през първото тримесечие на 2012 г. - с цели 825% до 501,3 млн. евро.

ПЧИ от началото на 2012 г. са за 1,34 млрд. лв., като се увеличават с 255 млн. евро на годишна база. Ръстът преди октомврийските данни беше много по-голям.

В обобщение

Дали заради общата европейска криза, дали заради лоша структура на икономиката (с акцент върху износа на суровини - мед, калцинирана сода, пшеница, слънчоглед) или заради демографската криза, България тъпче на едно място,  въпреки получаваните европейски субсидии, без които БВП щеше да отчете спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е що - нали после Орешарски стана депутат от БСП : продаде се на дявола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 17 rate down comment 5
Longin
преди 11 години
абе изберете БСП пак (за 5-ти път) и малката неуверена стъпчица напред ще се превърне в залитане назад; както каза някой по долу - силния ръст по времето на Станишев беше от ПЧИ и имоти, и въпреки неговите "политики"; просто му се паднаха прекалено хубави карти които той не успя да изиграе(имаше обещание за 8% ръст!) а Орешарски се *** накря с бюджет 2009 и прогнозите, още не мога да си обясня защо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 11 години
Разбира се, че не е престъпление но..... просто не съм си харесал партия. Що се отнася до ГЕРБ, то там има двама човека на които симпатизирам и това са Бойко Борисов / за това, че има качества на ЛИДЕР/ и Дянков /за това че държи финансите под контрол/. Разбира се има и такива там, които не харесвам, но съм наясно, че е невъзможно да не се сгафи с някоя персона някъде надолу в йерархията. Това се случва с всяка организирана група от хора. Чест на Бойко прави, че като се компрометират ги разкарва и не ги крие. Симпатиите ми към двама човека не ме правят "гербер". Поне аз, не се чувствам такъв! :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Карай, майтап да става. То не е престъпление, дори и да си партийно пристрастен. Ако имаш разумни аргументи аз ще се радвам да ги чуя, защото мисленето е колективен спорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Да ...прав си nobel ! :D ....сега забелязах. Но не съм гузен бре! Не съм партийно пристрастен камоли член на партия. Инъче за това, че не погледнах към кого е поста си прав! Моля KostadinovK да ме извини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Не, но с този коментар доказа поговорката, че гузен негонен бяга. Погледни внимателно и ще видиш, че определението в коментара на колегата не се отнасяше за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Производство - износ - повишаване доходите на населението! "С това изречение ли си окичих етиката "Гербаджия"? Преди не много време друг ме пращаше в северна Корея кри социалистите там :D:D.... .......................Какво мислиш ти, по въпроса за растежа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Браво ГербаджиятаСега бегай за хонораора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Как не можахте да разберете, че икономиката по времето на тройката растеше в благодарение на външните инвестиции в имоти, а правителството правеше най-елементарното - само събираше данъци. Кранчето се затвори и потънахме.""До сега не съм чул смислена идея как да се върне растежа."Производство - износ - повишаване доходите на населението! . Мисля че настоящото правителство върви в правилна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 4
KostadinovK
преди 11 години
Държавния дълг расте, ама не може да компенсира намаляването на брутния вънщен дълг!Външен дълг - намалява с 1.5 млрд EUR за 3години06.2012 - 35,7 млрд EURЗа сравнение -Външен дълг по времето на "любимотата тройка"- увеличава се с 23,5 млрд EUR за 4години ( питайте фирмите как се връщат)Юли.2005 - 13,7 млрд EURЮли.2009 - 37,2 млрд EURОтносно коментара " брутния външен дълг е скочил с ПОЛОВИН МИЛИАРД ЕВРО между октомври 2011 и октомври 2012" - смях в залата: взехме заем да погасим стария дълг този месец (Ше приема че това е грешка от незнание, а не от опит за социалистическа манипулация)Как не можахте да разберете, че икономиката по времето на тройката растеше в благодарение на външните инвестиции в имоти, а правителството правеше най-елементарното - само събираше данъци. Кранчето се затвори и потънахме.До сега не съм чул смислена идея как да се върне растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още