IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК е против предложени промени за гарантираните вземания за работници

"Синята коалиция" предложи права по закона за гарантираните плащания да имат и работници в предприятия, които не са в несъстоятелност

16:38 | 23.01.13 г.
БСК е против предложени промени за гарантираните вземания за работници

Проектът за промени в Закона за гарантиране на вземанията на работниците и служителите ще доведат до недопустимо разширение на обхвата на гарантираните вземания и създаването на схеми за източване на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците.

Това е позицията на Българската стопанска камара (БСК) във връзка с предложените изменения в законодателството. Становището е изпратено до парламентарната комисия по труд и социална политика. 

Изявлението на камарата е във връзка с предложение, внесено от група народни представители от „Синята коалиция“. Основната промяна в него е работниците, които отговарят на определени изисквания и имат начислени, но неизплатени работни заплати, да имат право да получат парите, които им дължи работодателя, дори и когато още не е започнала процедура по несъстоятелност. Това може да стане при неизплатени повече от три работни заплати.

Според БСК обаче това разширява по недопустим начин обхвата на гарантираните вземания на работниците и служителите и ще доведе до възможности за данъчно-осигурителни измами. 

В момента във Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите са натрупани 200 млн. лева, допълват от камарата. При приемане на промените, тези средства бързо ще бъдат разходвани и това ще ограничи ресурса на фонда за участие на пазара на държавни ценни книжа.

Забавянето на дължими трудови възнаграждения в повечето случаи е предизвикано от фактори, които са извън контрола на фирмите, изтъкват още от работодателската организация. Такива например са продължаващата глобална икономическа криза, нереформирана бюджетна тежест, висока регулаторна тежест, блокиране на обезпечения за недължим данък добавена стойност, забавени плащания от страна на контрагенти и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още