IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жители на Приморско протестират срещу рибовъдна ферма в Черно море

Проектът предвижда изграждането на три стоманени рибарника с диаметър 22,5 м в акваторията между Китен и Приморско

16:27 | 31.01.13 г.
<p>
	<em>Планове за изграждане на рибовъдна ферма разгневиха жителите на Приморско</em>. Снимка: БТА</p>

Планове за изграждане на рибовъдна ферма разгневиха жителите на Приморско. Снимка: БТА

Заседанието на Общинския съвет в Приморско започна с протест на жителите на града срещу изграждането на рибовъдна ферма в региона, съобщи БТА. Недоволството е насочено срещу решение на Басейновата дирекция за Черноморския регион, с което се дава правото да бъде изградена ферма в акваторията между Приморско и Китен.

Протестиращите заплашиха с блокади на пътя Бургас – Церово. От самата община настояват да имат думата за подобно решение, а не да им бъде спускано. Кметът на града Димитър Германов пък коментира, че ще сезира всички държавни институции по случая. 

Решението е публикувано на сайта община Приморско и с него се дава разрешение на варненската компания „БОН-визия и развитие“ за изграждане на рибовъдна ферма за дъгова пъстърва в акваторията на 2 мили от брега между Приморско и Китен.

По проект ще бъдат изградени три потопяеми стоманени рибарника с диаметър от 22,5 метра. Разрешената височина над водата е 6 метра, а дълбочината под водата ще е между 9 и 11 метра. Годишно ще бъдат добивани по 300 тона риба.

Председателят на рибарското сдружение „Ропотамо“ Тодор Тошев коментира, че това решение ще има неблагоприятен ефект върху местните рибари. По закон е забранен риболовът на 300 метра около подобни съоръжения. В региона има и други подобни ферми – например за отглеждане на миди.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още