IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Оставката на премиера не решава нищо

ДПС: Това е естественият край на едно провалено управление

09:46 | 20.02.13 г.
Костов: Оставката на премиера не решава нищо

Депутатите изпратиха с аплодисменти членовете на кабинета Борисов, след като премиерът обяви, че още днес ще депозира оставката на правителството. Първите реакции от народните представители дойдоха от членове на парламентарните групи на ДПС и Синята коалиция, а заседанието на парламента беше прекъснато до 10 ч. заради липса на кворум.

"Когато на 19 май 2011 г. г-н Доган обяви управлението за пълен провал, никой не повярва, когато каза, че ще има предсрочни избори, всички се подсмихвахте. Днес думите му стават реалност", коментира Христо Бисеров от ДПС.

"Ние не знаем дали Бойко Борисов след 2 часа няма да си промени мнението и неговото да няма да стане три пъти не. Длъжни сме да изчакаме последната дума на последния премиер от ГЕРБ", допълни той.

Според Бисеров трябва веднага да бъдат организирани предсрочни избори, защото никой няма да се съгласи да вземе мандат за служебно правителство. Той определи датата 28 април като реалистична и постижима за нови избори.

"Нека все пак да чуем това последно да или не от премиера и да отидем на избори. Нека хората да определят формулата за управление на българската държава през следващите 4 години", коментира още той.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обаче посочи, че оставката на кабинета не решава проблемите, а е бягство от отговорност и "прегръщане на исканията на политиката на БСП и ДПС". "Хората нямат възможност да скърпят своя семеен бюджет. Къде са управляващите, които трябва да решават тези въпроси? Как се решават тези въпроси от оставката на премиера. Оставката е отговор на исканията на БСП и ДПС", коментира той.

"Аз питам как легитимно ще се проведе битка срещу монополите? Огромна част от нещата, които г-н Борисов вчера обяви, са неизпълними като мерки или са мерки, които ще съсипят българската енергетика, ще нарушат многобр договори, ще я вкарат в съда в Страсбург и така нататък.

Питам как БСП и ДПС, които забъркаха тези проблеми, как ще ги решат? Ще почнат да строят Белене ли, какво ще правят? Невъзможно е да решите проблемите. Сега беше време НС да направи обществен и отговорен консенсус за битка срещу монополите, възстанов на конкурентоспособността", посочи Костов.

Още вчера нямах съмнения за оставката на кабинета. Бойко Борисов нямаше как да не подаде оставка. Това е естественият край на едно провалено управление - не само провал на парвителството, а на парламентарното мнозиство и независимите народни представители, заяви Лютви Местан, лидер на ДПС.

Очакваме те да заявят, че няма да правят опит за ново правителство и че никоя политическа партия няма да поеме мандат за такова. Това е несъстоятелна идея и е взривоопасна.

Предполага се да се върви към предсрочни избори да се състави ново легитимно правителство на националните приоритети и действие срещу монополите. Да се ползва с обществена и политическа подкрепа. Еденствено е възможен служебен кабинет, назначен от президента, каза Местан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още