IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Правителството носи пълна отговорност до назначаване на нов кабинет

Кабинетът в оставка трябва да положи всички усилия за опазване на гражданския мир и стабилността в страната, заяви президентът

14:23 | 26.02.13 г. 3
Плевнелиев: Правителството носи пълна отговорност до назначаване на нов кабинет

                                                                                      От: Веселина Йорданова

Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет. Това каза президентът Росен Плевнелиев на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан след нарасналото политическо и социално напрежение в страната.

По негови думи до момента на назначаването на ново правителство кабинетът в оставка трябва да положи всички възможни усилия за опазване на гражданския мир и стабилността в страната.

„Исканията на протестиращите ескалират. Отнасят се с огромно недоверие към политическите сили и протестират за всичко. Хората се обявяват срещу политическата система, партиите, институциите, корупцията, монополите, олигархията, сметките за ток, ниските доходи, безработицата и много други“, изреди Плевнелиев и посочи, че в неделя са протестирали около 150 хиляди българи в повече от 40 градове на страната.

Държавният глава подчерта, че се трупа сериозно обществено недоволство в сферите на здравеопазването, образованието, околната среда и изрази съжаление, че още преди началото на протестите парламентът се е ползвал с едва около 6 % обществено одобрение.

Президентът каза още, че има нужда от силен работещ регулатор и изрази надежда той да работи отговорно, макар и в оставка.

Реални са рисковете от подкопаване на държавността и нарушаване на нормалното функциониране на институциите, за ескалация на социалното напрежение, прояви на екстремизъм и насилие, каза още президентът. Според него компетентните институции трябва да посочат основателни ли са съмненията за целенасочено провокиране на насилие сред протестиращите.

Днешният Консултативния съвет за национална сигурност при президента е посветен на рисковете и заплахите за сигурността и стабилността на страната, произтичащи от политическата и социална криза.

Доклади ще изнесат вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков. Вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков ще представи становище за състоянието на финансовата система, икономиката и изпълнението на бюджета.

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента започна със скандал и в отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов. Докато Росен Плевнелиев завършваше встъпителните си думи, на които присъстват и медиите, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се намеси и поиска заседанието да бъде открито за журналистите. Президентът напомни няколко пъти, че според правилата съветът е закрит и призова за отговорно отношение.

„Г-н Плевнелиев, скоро хората могат да ви пометат от тази сграда, обстоятелствата са форсмажорни, има извънредна ситуация“, отговори Сидеров.

След като КСНС продължи работа при закрити врати, Сидеров напусна заседанието.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
"...Правителството носи пълна отговорност до назначаване на нов кабинет..."Тъй, тъй. А премиерът отговаря и за сламения президент, дето го сложи горе на дулапа. Та сега сламеният му ходи на крака за съгласувания и консултации какво да прави с протестиращите. Жалка им работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Те нашите институции, ако се съди по народното събрание, си функционират съвсем нормално даже и без депутатите да ходят на работа. В този ред на мисли се чудя кое е излишното. Дали цялото народно събрание, или само депутатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
"подкопаване на държавността и нарушаване на нормалното функциониране на институциите..." - Това е от което елитът най-много се страхува - промяна на статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още