IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БСП и ДПС ще откажат да сформират правителство

Росен Плевнелиев има една седмица, за да реши кой ще попадне в състава на службния кабинет

16:16 | 25.02.13 г. 6
И БСП и ДПС ще откажат да сформират правителство

След като ГЕРБ официално върна мандата, даден от президента Росен Плевнелиев за съставяне на правителство след оставката на кабинета „Борисов“, процедурата предвижда връчването на още два мандата на парламентарно представени политически партии.

Според записаното в Конституцията вторият мандат е за втората по големина партия в Народното събрание - „Коалиция за България“. На специална пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от агенция „Фокус“, декларира, че и неговата партия ще върне мандата и настоя за по-бързото сформиране на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори

Всъщност и самият Росен Плевнелиев заяви след консултациите с полическите сили в края на миналата седмица, че се върви към съставяне на служебен кабинет. В петък на разговорите в Президентството не присъстваше единствено групата на „Атака“.

След като ГЕРБ върна мандата Плевнелиев обясни и какво следва оттук – във вторник ще бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, в сряда ще бъде връчен мандатът на БСП, а в четвъртък – ще има изявление на президента пред Народното събрание.

Ако БСП откаже да сформира ново правителство, следва връчването на мандата на ДПС, което е планирано за петък. От ДПС обаче също обясняват в изявление на лидера си Лютви Местан, публикувано на сайта на партията, че парламентът е изчерпан, също като правителството на ГЕРБ в оставка.

Местан гарантира, че няма да прави свое правителство или да участва в плановете на друга партия да състави такова, но пък партията ще участва в заседанията на Народното събрание, за да бъдат приети актове, „необходими за решаване на належащите проблеми на гражданите“.

При това положение Росен Плевнелиев има срок до следващия понеделник да изготви състава на служебния кабинет, така че всички да останат доволни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
lewis
преди 11 години
Как защо, просто, защото му е ясно, че не може да намали цената на тока, понеже точно той ФАЛИРА НЕК и именно заради това цената на тока се качва постоянно, все пак НЕК е поела задължения към банките кредиторки на "нациолано-приоритетните" проекти беляНЕ и цанков камък ;) Кой ще ги плаща тея кредити, станишко ли? Мечтайте си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Sakamano
преди 11 години
И аз питам, защо Станишев се измъква по терлици? БСП поиска оставката на Борисов и я получи, а сега се дърпа. Нека поеме властта до изборите и да започне да си изпълнява "Програмата за нова социална България".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
zapalkata
преди 11 години
Къде е Станишевото правителството в сянка, което е готово веднага да поеме управлението на България? http://bg.time.mk/read/e62f59ccde/2c76bc6544/index.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Това, за "етническото напрежение" си беше чиста спекулация на Местан, колкото да не мълчи. "Д-р Доган" не е турският етнос като такъв, той си е просто Ахмед Доган. Боко опита да ги хързулне и двамата но, те, като тарикати, сега, ще опитат, вместо да се вържат на него, да яхнат избирателя, и порочното колело да направи следващия си оборот. Скапана история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Защото от ДПС ще се почувстват дискриминирани и онеправдани и ще почнат пак да лаят за опасността от етническо напрежение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
Интересно - защо президентът ще избере като трета партия ДПС? Той има право да избере която и да е парламентарно представена партия, поне аз така разбрах. Ами сега? Кой с кого си ляга в тоя парламент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още