IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват консултациите за създаването на обществения съвет

Работодатели, синдикати и представители на различни неправителствени организации ще следят работата на служебното правителство

15:49 | 28.02.13 г. 1
Започват консултациите за създаването на обществения съвет

Общественият съвет към служебното правителство ще обсъжда и дава мнения по проекти за нормативни актове или по особено важни въпроси от обществена значимост. Това е записано в правилата за дейността на органа, предлагани от президента Росен Плевнелиев. Проектът на тези правила е публикуван на сайта на Президентството. Те ще бъдат обсъдени в петък (1 март) по време на заседание, свикано от президента.

Участниците в обществения съвет ще приемат становища и препоръки към служебното правителство. Новият орган, чието създаване е инициатива на Росен Плевнелиев, ще бъде председателстван от вицепремиера на служебното правителство, който от своя страна ще се определя от министър-председателя.

Председателят на съвета ще определи и неговите членове, които идват от различни обществени среди - представители на държавата, които се определят от служебното правителство и членове на национално представените организации на работодателите, синдикатите, сдружението на общините, Съюза на юристите, пациентските организации, екологичните организации, потребителски организации и представители на научните среди.

Заседанията на съвета ще бъдат веднъж в седмицата, е записано още в проекта на президента. Всеки един от участниците ще има право на един глас при взимане на решенията.

Междувременно станаха ясни и имената на поканените от президента участници в консултациите за създаването на обществен съвет към служебното правителство. Разговорите започват утре от 14 часа. В Президентството са поканени представители на протестиращите и работодателски организации – Огнян Донев, който е начело на КРИБ, както и председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, председателят на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В консултациите ще участват още председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, синдикатите (председателите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев) и неправителствени организации сред които „Активни потребители“, „За да остане природа в България“, „Индъстри Уоч“, Асоциация „Прозрачност без граници“, сдружението на общините, хората с увреждания и много други. Росен Плевнелиев е поканил още представителите на Софийския университет и Нов български университет.

Пълния списък с имената можете да намерите тук.

Преди това Росен Плевнелиев ще връчи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Получател е ДПС и ако движението откаже, както вече беше заявено, се пристъпва към съставяне на служебно правителство, разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори. Вече беше съобщена и дата – 12 май.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Гогол - мъртви души - след антракта на сцена първа - сцена втора. Ще последва сцена трета - Приоритети на служебен кабинет, антракт с избори - сцена четвърта приоритети и важни, първостепенни задачи на новите избраници - антракт с летни отпуски и народа на зелено - сцена последна - мъртви души и всичко по старому...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още