IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще заработи ли идеята на президента за обществен съвет?

Плевнелиев предложи в новата институция да участват работодатели, синдикати и представители на протестиращите граждани

08:59 | 22.02.13 г. 6
Ще заработи ли идеята на президента за обществен съвет?

"Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации", заяви в своето обръщение президентът Росен Плевнелиев, след като Народното събрание прие оставката на кабинета "Борисов". 

Дали ще заработи такъв съвет, коментираха в ефира на БНТ именно представители на потенциалните участници в тази нова, непредвидена в законодателството институция.

Хората на улицата виждат 2-3 монопола, но бизнесът се бори срещу поне десет, заяви Красимир Дачев зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Според него идеята  на президента Росен Плевнелиев за създаването на обществения съвет ще пропадне, защото политическата класа е създала защита на всяко едно ниво.

"Ще започнем да се караме и финансовата стабилност ще остане само за една определена прослойка от обществото", допълни Дачев. „На този съвет ще трябва да отидем организирани, защото този форум е мястото, където ще се караме и ще отпускаме клапана на общественото недоволство”, смята той.

Още не сме наясно каква точно е идеята на президента, но проблемът е, че институциите не работят нормално, смята Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Според него досега е имало „един башия, който е тропал по масата и е решавал проблемите, които възникват” и така се губи ролята на институциите.

Засега знаем, че общественият съвет няма да разпусне Националния съвет за тристранно сътрудничество, смята председателят на КНСБ Пламен Димитров по повод идеята за създаването на нов орган, който да помогне за реформите в настоящата ситуация.

Трябва да бъдат приети спешно закони, които касаят Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, така че да има възможност за гражданско участие в комисията. По тази причина депутатите да не бързат да си ходят, призова Димитров. Той припомни, че високите сметки за тока извадиха хората на улицата, но причината е реално невъзможността на хората да си платят задълженията. "През миналата година бяха загубени 190 хил. работни места", заяви още председателят на КНСБ. 

Трябва да бъдат определени конкретните и изпълними искания на гражданите, защото има „много романтични искания”, допълни още той. Бих участвал при формирането на конкретните искания и промените, които могат да бъдат реализирани. На първо място е работата срещу монополите в страната.

Единствените, с които не искаме да преговаряме, са именно политиците на прехода, а искаме да говорим точно с представителите на бизнеса, учените и други експерти, заяви от своя страна Ангел Славчев, който е част от организаторите на протеста.

В събота и неделя ще бъдат проведени редица срещи между различните организации, които организират протестите. Славчев  припомни какви са част от политическите искания – мажоритарен вот, наказателна отговорност за политиците за техните действия в ущърб на страната, отзоваване на депутати и 50% гражданско участие в регулаторните органи.

Славчев коментира още, че протестите не са били организирани, общували са само чрез интернет  и сега следва сериозна работа, за да излязат с обща позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Общественият съвет няма да доведе до нещо добро! Вижте кои участват:- синдикати - веднага ще поискат минимална работна заплата от 500 лв. Ще искат безработните да получават 700 лв. помощи;- работодатели - представителите на 10-те монопола;- протестиращи граждани - тези с прасетата, които подкрепят герб;- други граждански организации - герб ще избере "представителите" на тези граждански организации;Ето така ще протече тази операция по дезинформация на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
avramcho
преди 11 години
ЦИТАТ : ---------да се формулират точно задачите, ако трябва и референдум по общонационални проблеми.-------както е казал Чернишевски - "ако власт се сменя с избори/референдуми - щяха да са Забранени "а колкото до референдум........следващият е за Пушенето....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ANS9983
преди 11 години
Не трябва да се бърза към избори чрез служебно правителство. Това ще запази статуквото. Трябва експертно правителство и да се подготви почвата за Велико народно събрание, да се формулират точно задачите, ако трябва и референдум по общонационални проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
ABBA
преди 11 години
Ще заработи това:Исландците показаха що е то пряка демокрация - написаха конституцията си онлайн: http://***.segabg.com/article.php?id=637607
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
aman_vd
преди 11 години
da az podkrepqm Prezidenta na 100% s tazi Super ideq da e jiv i zdrav
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още