IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В кюфтенцата на столичната IKEA няма конско месо

Анализ на немска лаборатория отхвърля възможността в кюфтета на столичната IKEA да има наличие на възбраненото конско месо

15:49 | 01.03.13 г. 2
<p>
	<em>Все пак в българския клон на шведската верига не беше открито конско месо в кюфтенцата.</em>Снимка:<em>Ройтерс</em></p>

Все пак в българския клон на шведската верига не беше открито конско месо в кюфтенцата.Снимка:Ройтерс

В кюфтенцата, които се предлагат в столичния магазин на IKEA, не е открито конско месо, според лабораторните изследвания, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Преди броени дни агенцията изпрати проби за анализ в лаборатория в Европейския съюз след като бе получена информация, че в столичната IKEA има възможност да се продават кюфтета с конско месо. Тогава цялото налично количество беше възбранено и беше изпратена проба за ДНК анализ в германска лаборатория.

"Резултатите от лабораторните изследвания не показват наличие на конско месо в суровината, следователно възбраната на кюфтенцата е вдигната и суровината може отново да се търгува", заявяват от агенцията.

Припомняме, че преди седмица от централата на шведската мебелна верига съобщиха, че експерти са октрили наличие на конско месо в суровината, която служи за направа на кюфтенцата. Тогава IKEA обяви, че изтегля месните кюфетата от магазините си в 14 европейски страни. България не фигурираше в представения списък.

"Приемаме много сериозно този случай и изтегляме от продажба пакетите от един килограм на замразените кюфтенца в Словакия, Чехия, Унгария, Франция, Великобритания, Португалия, Италия, Холандия, Белгия, Испания, Кипър, Гърция и Ирландия, както и в Швеция", заяви говорител на мебелната верига.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Прав си! Явно са знаели че за България не влагат месо в кифтетата и за това не са ги изтеглили. А аз първо помислих, че не знаят че България е в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
В кюфтенцата на столичната IKEA няма дори конско месо!а това заглавие,не е ли по-близо до истината??? ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още