IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"БМФ Порт Бургас" ЕАД взима на концесия порт Бургас-запад

За срока на концесията от 35 години дружеството ще трябва да инвестира 34,8 млн. лв.

16:26 | 01.03.13 г.
 "БМФ Порт Бургас" ЕАД взима на концесия порт Бургас-запад

Правителството в оставка определи дружеството "БМФ Порт Бургас" ЕАД за концесионер на "Пристанищен терминал Бургас-запад", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Припомняме, че за концесията на терминала за контейнери на бургаското пристанище бе подадена само една оферта, когато течеше процедурата за възлагане на концесията, обявена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

"БМФ - Порт Бургас" ЕАД е 100% собственост на Параходство "Български морски флот". БМФ беше приватизирано през 2008 г. като 70% от дружеството беше придобито от германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" за 440 млн. лв. Представител на обединението от българска страна е Кирил Домусчиев.

За срока на концесията - 35 години, концесионерът ще извърши значителни по обем инвестиции в материални активи, технически средства и оборудване, възлизащи на общо 34,8 млн. лв. 

С предоставянето на концесия на Пристанищен терминал "Бургас-запад", ще се осигурят необходимите финансови средства за реконструкция и модернизация на пристанищния терминал, като едновременно с това ще се осигури поток от приходи за държавата от концесионни плащания, коментират от Министерския съвет.

Фиксираният размер на годишното концесионно плащане възлиза на 900 хил. лв. без ДДС.

Освен това сред заложените задължения в концесионния договор дружеството "БМФ Порт Бургас" ЕАД ще трябва да плаща осем на сто от размера на погасителните вноски по заема на България към Японската банка за международно сътрудничество по споразумение за заем от 1998 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още