IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът в оставка ще се съсредоточи в раздвижване на икономиката

Хората харесват инфраструктурата, но недостатъчно, смята премиерът в оставка Бойко Борисов

17:26 | 01.03.13 г. 9
Кабинетът в оставка ще се съсредоточи в раздвижване на икономиката

Кабинетът в оставка да посвети времето си в останалите месеци да дава предложения за раздвижване на икономиката, намаляване на безработицата и повишаване на доходите, съветва министрите премиерът Бойко Борисов в днешното правителствено заседание.

„Явно инфраструктурата им харесва на хората, но недостатъчно“, коментира той, според записаното в стенограмата на заседанието.

От думите на премиера обаче не става ясно за какъв период се отнасят препоръките към министрите. В предишното заседание, броени часове преди депозирането на оставката в Народното събрание, Борисов препоръча управлението в последните дни на това правителство да бъда такова, че "след като се върнем, да не заварим всичко разрушено". 

По отношение на новите работни места големите работодатели са няколко – държавата, местната власт и частният сектор. „В частния сектор тези, които остават на работа, им вдигат заплатите с 8,5% - 9%“, заяви Борисов днес и допълни, че "на фирмите им е много по-лесно да повишат заплатата на един служител, вместо да назначат още един".

„Така тези, които работят във фирмите, започват да работят повече, стараят се повече, защото им се вдигат парите“, смята той. За него начинът за намиране на работа в кризата е преквалификация и обучение.

По думите на икономическия министър в оставка Делян Добрев стимулирането на икономиката идва през инвестициите - вътрешни и външни. За да има ръст на инвестициите обаче трябва спокойна среда. Добрев очаква резултати през тази година на базата на разпределените 800 млн. лева по ОП „Конкурентоспособност“ през 2012 година.

Премиерът в оставка обяснява още, че всяко правителство може да изпълни само 3-4 приоритета и припомни, че кабинетът на Станишев е взел решението за повишение на пенсиите, но средствата са били набавяни от това правителство. „Близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии“, допълва още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Аха, сега се сетили. И като са толкова "кадърни", къде бяха толкова време.Не беше некадърност, не беше корупция. От калинките през апартаментите на Цветанов и ехее към Емо Фаса, Мишо Бирата и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 11 години
*** *** нещастен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
руменчо, на добре да ходиш да се гръмнеш!! и то с ГЛАВНИ БУКВИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ignatpen
преди 11 години
Те се раздвижват да окрадат каквото могат. най-некадърното и ченгесарско правителство, което е управлявало България. Няма по- големи наглеци от Бойко и ГЕРБ. Представяте ли си 97ма Жан Виденов да беше казал аз не съм виновен - те всички са виновни, аз подкрепям протестите. Излиза, че Жан е 10 пъти по голям мъж от Бойко Борисов. Бойко за нещо да е носил отговорност? Сега ще си оправи кръвното и ще оглави протестите пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
Днешната мизерия идва от ГЕРБЕРСКОТО БЕЗХАБЕРИЕВсяко правителство се избира ЗА ДА РАБОТИ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА СИДа започнем от азбуката Конституцията: - Чл. 20. Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика. Някой да е чел Програма на ГЕРБ за това?В България има 6 (шест) Икономически района по евро образец. Софийския е сред най-богатите, а Видинския е НАЙ-БЕДНИЯ В ЕВРОПА, А ИМАТ ОБЩА ГРАНИЦА.!!! Кохезионните фондаве са именно за ИЗРАВНЯВАНЕ НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА НИВО ПО РЕГИОНИ!!! Но в България правителството ще ги харчи за РУПУБЛКАНСКА ИНФРАСТРУКТУРА!?!?! - Е, НЕ САМО ЗА ТОВА СЕГА ЩЕ КРАДАТ ГОРИТЕКакто се казва в такива случаи.:- НЕРДЕ ЯМБОЛ НЕРДЕ СТАМБУЛ НЕРДЕ ГЛАД НЕРДЕ ПАРАД- АМА ПРОСТИ ИМ ГОСПОДИ ТЕ ТОЛКОВА СИ МОГАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Jack Bauer
преди 11 години
Късно е чадо,резето хлопна.Преди да раздвижиш един умрял труп наречен икономика първо трябва да го съживиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
"Кабинетът в оставка ще се съсредоточи в раздвижване на икономиката "Аха. Сетила се Мара да се побара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
"БСП и ДПС заподозряха ГЕРБ, че иска да управлява чрез служебния кабинет"След като са толкова подозрителни ЗАЩО върнаха мандата !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още